Общество
Инструменти
Шрифт

posolstvoТова бе темата на 3-дневен семинар, организиран от посолството на Федерална република Германия, в който взе участие и шефът на „Старият мост“ Николай Колев. Представители на 9 регионални медии от страната бяха поканени на форума в София.

pressСеминарът бе открит в заседателната зала на посолството от Н. Пр. посланик Хьопфнер, който изтъкна изключителната роля на медиите в сложните порцеси, свързани с дълговата криза в ЕС. Наред с политиците и банкерите, журналистите носят голяма отговорност за по-бързото излизане от кризата и стабилното развитие на Евросъюза, подчерта г-н Хьопфнер. Медиите трябва да бъдат независими и прозрачни, като две са условията за това – ясен собственик и рязко разграничаване на редакционните от рекламните материали, заяви той. В Германия например, ако тези две условия не са налице, издателите са заплашени с глоба от 15 000 евро, изтъкна посланикът.

За дълговата криза, която в момента е доминираща тема в Европа, и ролята на медиите говори Матиас Денер, ръководител на отдел „Култура и връзка с медиите“ в германското посолство. Високата задлъжнялост и големият бюджетен дефицит в някои страни като Гърция например са в основата на финансовата криза, заяви той. Според него важно условие за преодоляването й са стабилност, икономически растеж и развитие на конкурентноспособността, но засега политическите усилия в отделни държави не са достатъчни, за съжаление в България също се наблюдава спад на инвестициите. Необходими са реформи, Германия ги направи преди 10-15 години, макар и болезнени, но ефектът се вижда, препоръча той. Като водеща страна Германия има най-висок дял в създадения Еврофонд от 800 млрд. евро – близо 211 млрд., т.е. по 2 500 евро на всеки немски гражданин, подчерта Денер и съобщи, че през юли т.г. ще стартира Европейски механизъм за стабилност. Той заяви, че немското правителство е за повече обвързаност и солидарност между страните-членки, но и за повече отговорност. Точно тези принципи и правила трябва да намират широко място в европейските медии. Като лош пример за противопостяване бяха посочени две челни публикации в гръцки и немски вестници. На едната Ангела Меркел е представена като нацистки фюрер, а на другата статуята на Афродита посочва среден пръст на Гърция. Подобни публикации са недопустими, те повече разединяват Европа, отколкото да я обединяват, бе основният извод.

Доклад на тема „Икономическото управление на Европа и Европейският семестър“ изнесе Зинаида Златанова, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България. Развитието на конкурентноспособността, икономическото възстановяване, осигуряване на устойчив растеж и намаляване на безработицата бяха акцентите в нейното изложение. Въпреки тежката криза, аз съм оптимист за бъдещето на Евросъюза и Еврозоната, заяви тя.

Излизането от кризата и значението на медиите бе в основата и на проведената дискусия със

Светломира Гюрова от в. „Капитал“. Тя разказа за работата си като специален пратеник в Германия, изтъквайки, че там всички институции работят в една посока за по-бързото излизане от кризата, говори се едно, а не както в България позициите от сутринта да вечерта да се променят.

Специално за семинара от Германия дойде Юрген Бранд, директор в отдел „Мениджмънт за благополучие“ в „УБС Германия“ АД, член на групата референти към Европейската комисия „Team Europe“ и бивш депутат в Европейския парламент. Европа печели пари от опазването на външните си граници и това е причината за създаването на европейската служба за граничен контрол Фронтекс, каза той. Според него от 1 януари 2014 г. България ще стане член на шенгенското пространство и ще получи пълно интегриране за свободно движение на капитал, стоки, услуги и работна сила. Необходимо е да има хармонизирано законодателство относно статута на бежанците, посочи Юрген Бранд. Ако една държава дава убежище по-лесно, всички бежанци ще се насочат към нея, в момента има идея бежанецът да получава убежище в първата страна, в която стъпи, изтъкна той.

Значението и ролята на медиите бе темата на разговора с проф. д-р Ролф Швартман, ръководител на изследователски център по медийно право във Висшето специализирано училище в Кьолн и частен доцент в университета „Йоханес Гутенберг“ в Майнц и Карл Гайбел, преподавател по влияние на медиите и история на медиите в университетите в Щутгард и Хоенхайм- Щутгард.

По време на семинара се проведе форум „Политика и общество“, организиран от германското посолство и от българското бюро на Фондация „Фридрих Еберт“ на тема „Европейския съюз. Какво следва по-нататък?“.

Участниците се включиха и в конференцията в зала „Средец“ на хотел „Шератон“ по повод Световния ден на свободата на печата, организирана от Фондация „Медийна демокрация“, Френския институт в България и Гьоте-институт в София на тема „Европа в медиите и медиите в Европа“ с акцент върху свободата на печата в контекста на кризата.

Специална пресконференция на журналистите, участвищи в семинара, даде Н. Пр. посланик Хьопфнер./ Интервю с посланик Хьопфнер ще бъде поместено отделно/.

СМ