14
Нед, Апр
13 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

cvetanovВицепремиерът Цветан Цветанов и председателят на държавната агенция за бежанците Никола Казаков прерязаха лентата на новия обект

Транзитният бежански център край Пъстрогор официално бе открит в четвъртък. Лентата прерязаха вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов и председателят на Държавната агенция за бежанците към Министерски съвет Никола Казаков.

cvetanov2Предварително бе съобщено, че министър-председателят Бойко Борисов ще открие новата придобивка. Премиерът обаче не дойде на събитието.

Транзитният център в Пъстрогор е от изключително значение както за търсещите закрила, така и за сигурността на страната ни, заяви на откриването Никола Казаков. Днешното събитие е още едно доказателство, че страната ни активно участва в общата политика за убежището, добави той.
С откриването на центъра България изпълнява на 100% своите ангажименти в процеса на присъединяване към Шенген, то е доказателство, че се стремим към покриването на най-добрите стандарти в областта на международната закрила, въведени от Европейското законодателство, подчерта пък министър Цветан Цветанов по време на церемонията. Старозагорският митрополит Галактион освети новия обект. След като прерязаха лентата, Цветан Цветанов и Никола Казаков засадиха дръвче в двора на Центъра. На откриването присъства зам.-министърът на вътрешните работи Димитър Георгиев, депутати, държавници, представители на местната власт и др.

cvetanov3Ден след откриването си Транзитният център прие първите си посетители. Капацитетът му е 300 души. Стаите са с по 6 легла, оборудвани са с гардероби, маси, столове. Сградата има общо перално помещение с 10 перални машини за индивидуално пране и сушилни, общ кухненски блок и медицински кабинет. Има оборудвана и голяма мултифункционална зала с обособени места за отдих и културни развлечения, информационен център, интернет клуб, стая за деца, библиотека. В двора са изградени спортно игрище и детска площадка. Центърът е изграден със средства по програма ФАР на ЕС и от републиканския бюджет. Изграждането започна през 2006 г., но нередности в строително-монтажните работи отложиха откриването до сега.

cvetanov4В центъра ще работат 35 души. В момента са назначени 16, които са преминали обучение и на първо време ще бъдат подпомагани в работата си от служители, командировани от София. До 2-3 седмици трябва да бъдат назначени още 15 души, направил съм заявка в бюрото по труда в Свиленград какви длъжности ми трябват, обявени са и конкурси за двама държавни служители, каза Никола Казаков. Чужденците ще остават в Транзитния център най-много два месеца, като ще бъдат на свободен режим. Държавата покрива медицинските им осигуровки, разходите за вода и електричество, полагат им се и 65 лв. месечно за храна.

През април Министерски съвет отпусна 931 687 лв., с които да се осигурят условия за нормалното функциониране на Центъра. Средствата са за трудови възнаграждения, издръжка и заплащане услугите на преводачи, които ще бъдат наемани при необходимост.

Елена МИХАЛЕВА