17
Сря, Апр
28 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

rotari-checkКалифорнийски Ротари клуб изпрати дарение за пострадалите от наводнението в началото на февруари т. г. свиленградчани, съобщи президентът на тукашната организация Спасимир Петров. От Сан Рамон Валей Ротари – Калифорния са изпратили чек за 2 500 долара. Те са за потърпевшите от наводнението наши съграждани, все още не сме взели решение как точно да ги използваме, каза Спасимир Петров.

Веднага след бедствието от Ротари клуб – Свиленград са организирали кампания за набиране на средства. Разпратили писма до всички клубове в страната, открили и дарителска сметка. По нея са постъпили парични преводи от Ротари организациите от Пловдив, Хасково, Димитровград, Елена, Силистра и др. Събрани са общо 4 385 лв., като в тази сума най-голям е делът на свиленградската организация – 2 000 лв. Набраната по сметката сума е изразходвана за ремонтиране на помещенията за постоянно живеене в три пострадали при наводнението къщи – две в кв. „Гебран“ и една на ул. „Граничар“. В края на март пък от Ротари клуб – Велинград са изпратили 10 тона картофи, които били разпределени на 250 домакинства, на социалната служба и детски градини. Сметката за набиране на средства за пострадалите от наводнението остава открита, подчерта Спасимир Петров.

2 000 лева пък са били събрани на традиционния пролетен благотворителен бал, проведен на 20-и април в ресторант „Марица“. На него са присъствали и членове на Ротари клубовете в Любимец, Харманли, Хасково, както и от съседна Гърция. Предвижда се със средствата по повод 100-годишнината от Балканската война да бъде възстановена паметна плоча на стария мост на Марица, която е била унищожена по време на войната. Искаме също да издирим бойно знаме от Балканската война и да го предоставим на свиленградския исторически музей, каза Спасимир Петров.

Елена МИХАЛЕВА