17
Сря, Апр
27 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

бежански центърПравителството отпусна близо 1 млн. лева за издръжка до края на годината. Възстановената на шефския стол Иванка Дякова даде доброволно оставка

На 3 май официално ще бъде открит транзитният център за бежанци край свиленградското село Пъстрогор. Поканите за събитието вече са разпратени, не е изключено лентата да пререже лично министър-председателят Бойко Борисов.

Преди дни Министерският съвет отпусна 931 687 лв., с които да се осигурят условия за нормалното функциониране на Центъра. Средствата са за трудови възнаграждения, издръжка и за заплащане на услугите на преводачи, които ще бъдат наемани при необходимост.

Междувременно възстановената на директорския стол Иванка Дякова е подала доброволно оставка в деня, в който е била назначена отново, научи „Старият мост“. Дякова ще получи известно обезщетение и няма да има право да сезира съда за неправомерно уволнение. Временно изпълняващ длъжността до провеждането на конкурс е досегашният титуляр Антон Илиев, който пък със завръщането на Дякова трябваше да освободи стола.

Стартирането на работата в Бежанския център закъсня повече от 4 години. Че има забавяне „Старият мост“ писа в края на 2008 г. Тогава от Агенцията за бежанците обясниха, че обектът не е напълно готов и не им е предаден с акт 15 и 16 от изпълнителя – фирма „Сиконко билдинг“, поради което не може да влезе в експлоатация. Първоначалните планове били обектът да бъде построен до ноември 2007 г. След това срокът е бил удължаван няколко пъти. Според запознати, изграждането на Центъра е глътнало около 5, 5 млн. лв. Строителството стартира през 2006 г. с 2,3 млн. евро по ФАР. През април 2009 г. обаче парите свършили. Тогава държавата е дала още 924 000 лв. за допълнително проектиране и възникнали строително-монтажни работи.

През 2010 г. целият персонал на Бежанския център, начело с директорката Иванка Дякова, бе освободен от работа. Както е известно, куп нередности и нарушения бяха установени от комисии, назначени от директора на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков.

Центърът е с капацитет за 300 търсещи закрила лица и ще има 35 души персонал, които се осигуряват в рамките на щатната численост на Държавната агенция за бежанците. В момента са назначени16 души, а свободните щатове ще бъдат обявени в Бюрото по труда, каза директорът на Агенцията Никола Казаков.

СМ