17
Сря, Апр
25 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Сърна

Запазва се популацията на дивата свиня. Расте броят на пернатия дивеч

155 сърни преброиха авджиите от ловно-рибарско дружество „Свиленград“ при пролетните таксации на дивеча, които се проведоха на 17-и и 18-и март.

Броят на красивите животни е със 17 повече от миналата година. Увеличението е незначително, но все пак се вижда, че популацията на сърните се запазва, каза зам.-председателят на дружеството Петър Вангелов. Ловците са рагистрирали и 44 елена, което е с 12 по-малко от лани. Представителите на този вид нямат постоянни местообитания тук, освен това, при нас те, както и сърните, не се отстрелват, обясни Вангелов.

Резултатите от пролетното преброяване показват, че се запазва популацията на дивата свиня. Любителите на чифтето са засекли 201 прасета, докато миналата година са били 219. С близо 100 екземпляра пък са се увеличили зайците по ловните полета в общината. Преброени са 1 337 животни от този вид, докато миналата година са били 1 241. За момента има леко повишение, но зайците са много податливи на атмосферните условия, при обилни дъждове, например, могат да се удавят, каза зам.-председателят на ловно-рибарското дружество. Резултатите от таксациите показват, че расте броят на пернатия дивеч. Засечени са 2 291 яребици /със 173 повече от м. г. /, 356 фазана /със 111 повече от м. г./ и 185 кеклика /с 49 повече от м. г./. Положителните резултати при трите вида се дължат на разселените миналата година птици, каза Петър Вангелов. Предвижда се тази година да бъдат пуснати в ловните полета още 1 000 яребици и 400 кеклика.

От хищниците намалява броят на чакалите. Сега са регистрирани 263 екземпляра, докато миналата година са били 324. Малко са се увеличили лисиците, дивите котки са 159 /с 30 повече от м. г./. Броят на дивите котки е тревожен, забранено е да се отстрелват, откакто влязохме в ЕС, което е недоразумение, тъй като видът не е застрашен от изчезване, каза Петър Вангелов. При таксациите са преброени и 62 бялки и 16 скитащи кучета.

Елена МИХАЛЕВА