Общество
Инструменти
Шрифт

Левски през деня

9 млн. лева ще струва изграждането на монумента

Проектът за изграждането на най-големия мемориален комплекс в България беше представен официално в Свиленград. 101-метрова статуя на Васил Левски край Е-80 ще бъде издигната на вратата на Европа към Азия и ще открива гледка от птичи поглед към Одрин и Орестиада.

levski3Цялата конструкция ще бъде с височина 133 метра и ще надхвърли неколкократно размерите на Христос Спасителя /39, 6 м/ в Бразилия и Статуята на Свободата /102 м/. Предвидено е още построяването на интерактивен музей, зала за конференции, информационен център, място за отдих, стъклени асансьори за посетителите, ресторант, паркинг с 800 места.

Идеята за изграждането на монументален комплекс„Васил Левски” е на Илиян Матеев, председател на Сдружение „Аз обичам България”. Матеев бе главен секретар на партия "Зелена България", а преди години заемаше тази длъжност и в движение "Гергьовден". През 2001 г. той за кратко бе и главен секретар на Агенция "Митници", но беше уволнен от шефа си Емил Димитров-Ревизоро. Шумният скандал между двамата беше предшестван от внезапна проверка на Дунав-мост, при която митничарска смяна беше спипана с 30 000 дойче марки джобни пари. Впоследствие служители на ГКПП "Дунав мост" дадоха обяснения, че висш служител на Агенция "Митници" им е поискал двойно по-голяма сума, за да запазят местата си, но те успели да съберат само половината. Ролята на Матеев в този случай обаче остана неизяснена.

Нямаме идея да се конфронтираме с някого, поясни Матеев на пресконференцията. Искаме да покажем, че в България може да се мечтае – спокойно, мъдро, и да инициираме събуждането на един народ. Не сме толкова малка, нито незначителна страна. Помолихме Левски да застане на входа на Европа, за да покаже, че зад него има един горд народ. Можем да направим паметника заедно.

Паметникът с гигантски размери се оценява на близо 9 млн. лв. Средства за изграждането му ще бъдат набирани основно чрез дарения на фирми и физически лица, както и от продажбата на сувенири и артикули „Аз обичам България” и чрез sms-кампания, която ще стартира официално след Великденските празници. Първите събрани средства са от учредителите на сдружението и вече надхвърлят 75 хил. лв. Сдружението ще ръководи проектирането, финансирането и изграждането на целия комплекс.

Автор на гигантската скулптура е Илия Иванов от Търговище, който има многобройни изложби у нас и в чужбина в продължение на 40 години и опит в изграждането на паметник на Апостола.

levski5По проекта за изграждане на монументален комплекс „Васил Левски“ работят конструктори, с ръководител доц. д-р. инж. Людмил Оксанович, преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия в София, и архитектипод ръководството на арх. Емил Драганов, също преподавател във ВИАС, съобщиха инициаторите. Най-вероятно конструкцията ще бъде железобетонна. Тежестта на материалите е от съществено значение за издигането на паметника, казаха от сдружението, и ще се бяга от варианта плътен строеж. Изпълнителят на проекта ще бъде избран след обявен международен конкурс, допълниха още те.

Гигантският Левски ще се издига в местността „Левката” на площ от 52 дка. Теренът бе предоставен безвъзмездно от община Свиленград.

„Неотдавна община Свиленград спечели финансиране от Европейския съюз за облагородяване на района около паметника - обясни Георги Манолов, кмет на община Свиленград. - На площ от над 300 дка ще бъде изграден парк с места за почивка. Това ще промени и облагороди целия облик на района. Смисълът на всеки паметник е да привлича хора и да им въздейства”, допълни той.

Кампанията по набиране на средства ще продължи от 2 до 5 години, когато се планира да приключи и изграждането на целия комплекс.

Още снимки от официалното представяне на проекта

СМ