24
Пет, Май
21 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Василка ВангеловаПетима от ръководството хвърлят оставки, искат ревизия на Василка Вангелова

Петима от от деветте членове на Управителния съвет /УС/ на Тракийското дружество в Свиленград хвърлиха оставки. Така на практика организацията остава без ръководство, понеже при евентуално вземане на решение не може да има необходимото мнозинство от 50% плюс един.

Анка Атанасова, Елена Митева, Клара Методиева, Кичка Славова и Пенка Чапкънова са депозирали заедно оставката пред председателя на дружеството Василка Вангелова. Копие е изпратено и до председателя на Съюза на Тракийските дружества в България Красимир Премянов. Останалите трима членове на УС – Стоян Топузов, Вълчо Мавров и Сашо Карамфилов, не са взели решение да напуснат ръководния орган, оглавяван от Василка Вангелова.

Като мотиви за колективната си оставка петте тракийски активистки посочват, че тази стъпка е предприета вследствие на неудовлетвореност от работата на дружеството, липсата на вътрешна организационна дейност и идейна целенасоченост, обезличаване на дългогодишния авторитет на съществуващата в миналото свиленградска обществена организация. Те настояват за извършване на финансова ревизия на дружеството и за насрочване на ново отчетно-изборно събрание в кратък срок. Освен това, искат отчетност и прозрачност при изразходването на финансовите средства, екипност в работата, уважение и доверие към членовете на УС и спазване на принципите за целенасоченост , планиране и координиране на дейността, свързана с изучаването, съхраняването и популяризирането на тракийската кауза.

Според дългогодишни членове на дружеството, те нямали информация как и за какво са изразходвани средствата на дружеството. Така например само за миналата година приходите на организацията само от отдаване на помещения под наем възлизали на 15 хил. лв., но сега в касата имало само 600.

Очаква се в скоро време да бъде извършена финансова ревизия и да бъде насрочено отчетн-изборно събрание, на което най-вероятно ще присъства и Красимир Премянов.

СМ