23
Нед, Юни
20 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

iv-dyakovaБившата директорка на Транзитния център в с. Пъстрогор Иванка Дякова е възстановена на поста. Върховният административен съд /ВАС/ отмени заповедта за прекратяване на служебното правоотношение на Дякова, издадена от председателя на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. Висшите магистрати постановиха, че мотивите за уволнението на директорката са неоснователни. В заповедта като фактическо основание за отстраняването й е посочено: „обективна невъзможност да изпълнява служебните си задължения, тъй като Транзитният център – с. Пъстрогор, не е въведен в експлоатация и не се ползва по предназначение“.

Съдът обаче отхвърля тези мотиви за прекратяване на служебното правоотношение, като посочва, че структурирането на администрацията на въпросния център и назначаването на служителите в него е станало още преди неговото изграждане и както към момента на назначаване на Дякова, така и при уволнението й, сградата е била неизползваема.

„Възстановената служителка до този момент /б. а. - 22 март/ не е подала заявление за започване на работа – сподели пред „Старият мост“ директорът на Агенцията за бежанците Никола Казаков. - Ако направи това, ще изпълним решението на ВАС – ще освободим сегашния ръководител и ще назначим нея.“

Иванка Дякова бе махната от поста през 2010 г., като преди това бе освободен целият персонал от 7 души, а прокуратурата бе сигнализирана за нередности. От 2008 г. тслужителите бяха на щат в Агенцията за бежанците и са се водели на работа към нефункциониращия бежанския център край Пъстрогор, получавали са заплати и бонуси. Фактически те нямат работно място, не може да си седиш вкъщи и да получаваш заплата, обясни уволнението на персонала Казаков и продължи: „Дякова не може да си изпълнява служебните задължения, освен всичко друго това е грубо нарушение на законите.“

Впоследствие с конкурс бе назначен нов директор на Транзитния център – Антон Илиев. Обектът вече има акт 16, но официалното му откриване бе отлагано на няколко пъти. Очаква се лентата да бъде прерязана през април.

Първоначалните планове бяха Центърът да бъде построен с 2,3 млн. евро по ФАР до ноември 2007 г. След това срокът бе удължаван няколко пъти, а стойността му набъбна поне тройно.

СМ