18
Чет, Апр
26 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

c (3)Внасят граждански искове за нанесени нематериални щети за по 25 – 30 хил. лв. на човек

Оправдани по проточило се 5 години дело за крадени плазми жепейци ще съдят държавата в лицето на прокуратурата на Република България. Поне трима от бившите петима обвиняеми със сигурност ще внесат искове за претърпени нематериални щети, научи „Старият мост“. Според адвокат Иван Иванов, един от защитниците на жепейците, жалбите ще бъдат частични – за по 25 – 30 хил. лв. от общия размер – 50 000 лв., на човек.

Предполага се, че поне още един от общо четиримата адвокати на обвиняемите и оправдани по това дело ще предприеме подобни действия.

Моите клиенти настояват и аз ще внеса исковете за обезщетение в Пловдивския окръжен съд с оглед размера на претендираната сума, сподели адвокат Иванов. Делото за крадените от жп гара Свиленград плазмени телевизори се точи от 2007-а до 2012 г. То беше прекратявано, после възобновено и приключи най-сетне в началото на тази година. Първоначално по него бяха обвиняеми шестима, но после обвинението срещу един от тях бе снето. „През това време тези хора са били викани на разпити, изправяни са пред съда, макар че срещу тях нямаше доказателства, нямаше нищо, което да бъде внесено в съда и да доведе до обвинителна присъда. Чрез медиите процесът стана обществено достояние и свиленградчани са започнали да гледат на тях с друго око и да ги сочат с пръст – поясни Иванов. - Ние сме малък град, всички се познаваме, това не може да не им влияе.“

Както „Старият мост“ писа, разследването и обвинителният акт срещу петимата бяха изготвени от Военноокръжната прокуратура в Пловдив, тъй като се твърдеше, че в мистериозното изчезване на десетки телевизори на 30-и срещу 31-ви юли 2006 г. от жп гара Свиленград са участвали и полицаи. Според обвинението подсъдимите, главно жепейци, били си ги разпределили с микробус и ги продавали. Хората, които са ги купили, не могли да покажат фактури за тях. По мегаделото, което най-после стартира през лятото на миналата година, бяха призовани 49 свидетели и 4 вещи лица. При разпитите на свидетелите пред съда, проведени в няколко заседания, се оказа, че повечето нито са чули, нито са видели нещо

Представените пред съда СРС-та се оказали най-обикновени списъци на проведени телефонни разговори. Така срещу обвиняемите не бе констатирано нито едно годно доказателство и те бяха напълно оневинени на двете инстанции – в Районен съд – Свиленград и в Хасковския окръжен съд.

СМ