Общество
Инструменти
Шрифт

Ученици от Южна България ще демонстрират умения в доене на крави, резитба, майсторско управление на трактор, разпознаване на семена и фуражи

Свиленградската професионална гимназия по селско стопанство и икономика „Христо Ботев“ ще бъде домакин на състезание „Млад фермер“, което ще се проведе на 21-ви и 22-ри март. Тук ще мерят сили ученици от 13 селскостопански школа в Южна България. Подобно съревнование за Северна България ще се проведе в Попово. Класиралите се на първите три места отбори от двете надпревари получават правото да участват в националното състезание, домакин на което ще бъде Русе.

В Свиленград ще дойдат отбори от училищата в Садово, Златица, Перущица, Куклен, Белозем, Гоце Делчев, Първомай, Хасково, Пазарджик, Сандански, Разлог и Айтос, като в надпреварата ще участва и отбор на домакините от ПГССИ „Христо Ботев“. Официалното откриване на състезанието ще бъде в сряда /21-ви март/ от 14,00 часа на площад „5-и октомври“. Гости на събитието ще бъдат инж. Маргарита Гатева, държавен експерт в Министерството на образованието, младежта и науката /МОМН/, Пенка Христова, съветник на министъра на земеделието и храните, проф. Димитър Греков, ректор на Аграрния университет в Пловдив, доц. д-р Нуреттин Тахсин и доц. д-р Васко Герзилов от Аграрния университет в Пловдив, шефът на РИО-Хасково Иван Панайотов и др. След откриването ще се проведе техническата конференция. Надпреварата ще стартира в ранни зори в четвъртък /22-ри март/. От 4,30 до 7,30 часа участниците ще демонстрират умения в първата дисциплина – хигиена на млекодобива, като ще доят крави на животновъд в село Левка. След това ще закусят, за да се подкрепят за следващите кръгове – майсторско управление на трактор по предварително зададен маршрут, разпознаване на семена и на фуражи, които ще се проведат в ПГССИ „Христо Ботев“. След обед от 13,00 до 15,00 часа ще е състезанието в дисциплината резитба, която ще се проведе в масивите на „Катаржина Естейт“. Програмата предвижда също участниците да разгледат шатото и да дегустират различни вина, да посетят гробницата и крепостта край Мезек, както и други забележителности на Свиленград. Обявяването на класирането и връчването на наградите ще стане на галавечеря в ресторант „Свилена“ в четвъртък вечерта. Председател на журито ще бъде проф. Димитър Греков. Наградите – плакети, пластики и грамоти, са осигурени от МОМН, министерството поема и разходите на участниците по престоя им тук, каза Христина Милушева, директор на ПГССИ „Христо Ботев“. Благодаря на всички, които ни съдействаха при организацията на състезанието, добави тя.

Елена МИХАЛЕВА