21
Пет, Юни
20 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

obshtinaОбщина Свиленград е имала одобрен проект по оперативна програма “Регионално развитие” за предотвратяване на наводнения, но той не е получил финансиране през 2011 г. поради изчерпване на парите по мярката. Това съобщи Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините.

Проектът на община Свиленград е бил в резервните. Стойността му е била малко над един милион лева През май 2011 г. проектът е отпаднал и от резервните по искане на община Свиленград, става ясно от заповед на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Свиленград е оттеглил проекта си, за да участва в друга програма за финансиране. Както „Старият мост“ писа, на специална пресконференция през август м. г. бе представен спечеленият от общината проект по Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Турция, който е на стойност близо 600 000 евро.

От тях 445 000 евро ще бъдат изразходвани за почистването на Марица. Този проект технически повтаря това, което беше изпълнено в участъка от стария мост до жп моста, каза тогава кметът Георги Манолов. Ще се работи с машини, които ще изкореняват дървесната растителност, булдозери ще разриват земните маси, допълни градоначалникът. На пресконференцията присъства и Енис Ишбилен, кмет на община Узункюпрю, която е партньор на Свиленград по разработката. На 27 февруари изтече срокът за кандидатстване за изпълнение на строителните работи по проекта.

СМ