14
Нед, Юли
18 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

kapitan-andreevoНад 130 гранични полицаи и пожарникари от Свиленград и Любимец осъдиха държавата  заради неизплатен извънреден труд. Униформените масово заведоха дела  срещу Главна дирекция „Гранична полиция“ и Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ /ПБЗН/ в Районен съд – Свиленград.
Досега 109 граничари и 30 огнеборци от региона са подали искове по чл. 202, ал. 1, т. 3, във вр. с чл. 211 от Закона за МВР.  Само за февруари в тукашния съд са насрочени общо 46 такива дела.
Практиката пожарникари и гранични да съдят държавата тръгна с единични случаи през 2009 г.

През следващите години все повече техни колеги потърсиха правата си пред Темида. За изясняване на делата от фактическа страна съдът назначава съдебно-счетоводна експертиза, изискват се копия от наряди, протоколи от обучения и др. Обикновено всички събрани доказателства са в полза на ищците. 100 процента от приключилите процеси се печелят от униформените. Сумите, които са присъдени като възнаграждения за положен извънреден труд варират от няколкостотин до няколко хиляди лева. Заплащане обаче се дължи единствено и само за отработените в повече до 50 часа за тримесечен период. За часовете над 50 се полага допълнителен отпуск, за да може служителят да възстанови силите си за работа.
Отделно пък от държавната хазна Гранична полиция и ПБЗН като загубили делата следва да заплащат десетки хиляди лева за адвокатски хонорари, съдебни такси, експертизи. Решенията на съда обикновено не се обжалват пред втора инстанция, тъй като това е свързано с нови разходи за такси и адвокати.

СМ