23
Вт, Юли
36 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

tsvetanovСъоръжението възстановено за 10 дни, Цветан Цветанов доволен. Строителите дават 8 години гаранция

Около 600 000 лв. струва възстановяването на дигата на река Марица край Свиленград. Това съобщи главният инженер в централното управление на „Напоителни системи“ Любомир Денев при посещението на вицепремиера Цветан Цветанов, който в четвъртък провери на място как са изпълнени ремонтните работи по съоръжението.

digaДигата, която е с дължина 140 метра и ширина 60 метра, бе възстановена за 10 дни. Проектантът на обекта Валентин Анастасов обясни, че съоръжението е земно-насипно, изпълнено е от песъклива глина, като отпред е поставена каменна броня. Вложени са 20 000 кубика материали. Предпазният вал е в перфектен вид, взети са проби, които са изследвани в акредитирана лаборатория, каза Валентин Анастасов. Гаранцията, която дават изпълнителите, е 8 години.

Вицепремиерът Цветан Цветанов остана доволен от изпълнението на възстановителните дейности. Смятам, че колегите от „Напоителни системи“ свършиха добра работа тук, заяви вътрешният министър и благодари на кмета Георги Манолов и председателя на ОбС Георги Еленков за създадената организация. Превантивна дейност трябва да има, също така трябва да има сериозен контрол върху всички водни съоръжения и да няма размиване на отговорности, което наблюдаваме към този момент, заяви Цветан Цветанов. Ще има едно министерство, което ще отговаря, и то ще бъде Министерството на икономиката и енергетиката, каза още той.

Експертът Атанас Топалов, който е участвал при проектирането на дигата през 1959 г., сподели пред Цветан Цветанов мнението си, че пробивът е станал от рамата, тъй като е имало занижение, както и от издълбани дупки от мишки, лалугери и др. Затова горе дигата трябва да се направи използваема за път, от вибрациите на автомобилите животните ще бягат, препоръча Топалов. Според него в бермата на реката не трябва да има дървесна растителност. Нужна е цялостна корекция на реката от стария мост в Свиленград някъде до над Любимец, каза още експертът.

При посещението си вътрешният министър бе придружен от директора на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов и областния управител на Хасково Ирена Узунова. След като инспектира дигата, Цветан Цветанов се отправи към село Бисер, където провери създадената организация за продължаване на аварийно-възстановителните дейности. Той взе участие в общо събрание и връчи награда по 5 000 лв. на трима младежи от селото, които са оказали животоспасяваща помощ на хора по време на наводнението на 6 февруари.

СМ