24
Сря, Юли
37 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

DSC 1615Още днес започва възстановяването на дигите по Марица, довечера искам да видя по телевизията репортажи, че вече се работи. Това каза министър-председателят Бойко Борисов, който в четвъртък следобед посети Свиленград, придружаван от вицепремиера Цветан Цветанов и министрите Мирослав Найденов и Тотю Младенов. Трябва да използваме студеното време, за да укрепим дигите и да гарантираме, че това, което се случи, повече няма да се повтори, заяви премиерът.

Министър-председателят влезе с настроение в сградата на общинската администрация. След това забеляза няколко служителки, отиде при тях и ги попита какво работят. Те му отговориха, че събират данъци. „А-а-а, събирайте, събирайте, на Дянков му трябват пари!“, поощри ги Борисов.

Преди да се срещне с градоначалника премиерът посети бедстващия кв. „Гебран“. След това в кметския кабинет Бойко Борисов, тримата министри и кризисният щаб обсъдиха обстановката тук след наводнението на 6-и февруари. Министър-председателят съобщи, че вече са доставени дърва за огрев за пострадалите. Ще се изплатят и обезщетения за удавените животни. Част от животните сега са под ледовете, комисията утре започва да работи и ще се изплатят парите, заяви Борисов. Той се пошегува, че казал на Цветан Цветанов „На свиждане съм ти, нося ти дрехи“, тъй като министрите от 4-5 дни не били се прибирали вкъщи.

Европейската комисия е дала разрешение за ползване на средствата от Програмата за развитие на селските райони за овладяване на пораженията в село Бисер, Любимец и Свиленград, стана ясно по-късно. Министър-председателят каза, че е дадено разрешение в рамките на до 20 млн. евро да бъдат взети от Програмата за селските райони, тъй като досега прагът е бил до 10 млн. евро. По този начин ще се даде възможност да се направи инфраструктурата и мостовете. Дори мислим сега как да помогнем на хората с оранжериите, сподели Борисов.

СМ