26
Пон, Фев
26 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

gkpp Над 20 тира вече втори ден са блокирани. Отварят недовършения магистрален път за Гърция по принуда

Над 20 тира вече втори ден са блокирани на ГКПП Капитан Петко войвода. Тежките камиони са паркирани вътре на плаца на пункта. Някои стоят там от 7 февруари, когато поради тежката метеорологична обстановка бяха затворени  всички пътища от републиканската пътна мрежа за товарни моторни превозни средства над 10 тона. Нови тежкотоварни автомобили не влизат в България през ГКПП Капитан Петко войвода, тъй като гръцката страна е предупредена, че ще бъдат спирани на границата.

Кирил Маринов чака от сутринта на 8 февруари, а Тодор Георгиев – от предишния ден. Двамата са от фирма „Каскада“ - Пловдив. „Добре, че сме се запасили с храна и вода, тук няма откъде да си купим - споделиха шофьорите. - От радиото чухме за забраната, друга информация не получаваме.“

tirОчаква се по линия на Червения кръст да бъде изпратен микробус с кроасани и минерална вода, съобщи началникът на пункта Васил Игнатов.
Двамата водачи научили, че следобед щели да започнат да пропускат периодично товарните автомобили. Проблемът обаче е, че няма накъде да тръгнат – пътищата и към Любимец, и към Свиленград са отрязани. По тях не може да се преминава, тъй като на места са пропаднали и са се образували огромни дупки вследствие на потопа на 6 февруари.


led2Толкова пуст никога не е бил ГКПП Капитан Петко войвода. И в двете посоки движението е замряло.  Не се движат и леки автомобили, на час – два да мине най-много една кола, дошла вероятно по обиколни пътища, казаха от пункта.
Тъй като пунктът бе напълно изолиран от републиканската мрежа, късно следобед на 8 февруари недовършеният магистрален път, свързващ ГКПП Капитан Петко войвода с автомагистрала „Марица“, по принуда бе отворен за движение, но само за леки коли.


СМ