19
Нед, Май
23 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

plevneПравят списъци на засегнатите къщи, ще се търси обезщетяване

Следващите дни няма да са лесни, предупреди президентът Росен Плевнелиев. Държавният глава дойде на място в Свиленград, за да се запознае с бедственото положение в кв. Гебран и взетите мерки за защита на населението. След като обиколи наводнените улици, той се срещна с кмета на общината Георги Манолов. В срещата взеха участие еврокомисарят Кристалина Георгиева, вицепрезидентът Цветан Цветанов, министрите Аню Ангелов, Мирослав Найденов, Тотю Младенов.

Кризисният щаб, Министерството на отбраната, генералните щабове, Гражданска защита ще работят денонощно, ще се наблюдава внимателно ситуацията с температурата, допълнителните снегонавявания, които се очакват, както и евентуални екстремни промени в климатичните условия. Нека да сме наясно, че е възможно тепърва да се появят тежки ситуации пред нас, подчерта Плевнелиев.

plevneliev7Той отново акцентира върху тезата, че трябва да се проведе водна реформа, чийто обект ще са 220 големи и над 3 000 малки язовира. „Трябва да се знае кой е собственик на всеки един язовир, да се знае кой го експлоатира и какви са правилата - каза президентът. - Необходими са оценки на критичните ситуации в България – малки язовири, които биха могли да повторят ситуацията, която имахме сега. Убеден съм, че от този инцидент всички по веригата ще си направят изводи.“

Евродепутатът Кристалина Георгиева сподели впечатлението си, че в с. Бисер, Любимец и Свиленград има пълна мобилизация на системата на гражданската защита, на армията, на местните власти, на правителството. Европа помага и ще помага, ние помагаме и по краткосрочните мерки, затова сме тук да помогнем по материален път – каза тя. - Тук, в Свиленград, ще трябват торби, използвани са тези, които са налице, ако има нова вълна, трябва с нещо да я спираме. Може да се наложи подвижни мостове да се поставят на някои от нашите реки, допълни Георгиева.

От днес Министерството на отбраната осигурява 15 водоноски, които ще доставят вода и храна на 23 населени места в община Свиленград, съобщи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, който вече втори ден е в Свиленград. Разговаряхме сега с кмета да се направят списъци на засегнатите къщи, за които да се търси някакво обезщетяване. От утре Комисията по бедствия аварии започва да обикаля съответните населени места, каза той.

На посещение в района е и още един член на правителството - министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. Той се включи към аварийните екипи на НК „Железопътна инфраструктура”, които обхождат железопътната линията, преминаваща в района на наводненията в област Хасково. Московски се запозна с пораженията на жп участъка в междугарието Харманли – Любимец, където стоманеният мост е залят с наноси от придошлите води на река Бисерска. Видимо самият мост не е засегнат, но части от жп линията висят, има отнесена баласта и насип. В посока Харманли жп линията е наводнена, затлачена и затрупана с наноси. Движението Любимец – Свиленград и Любеново – Раднево, няма да бъде възстановено поне един месец, съобщиха от пресцентъра на министерството.

СМ