Общество
Инструменти
Шрифт

bedstvieЕврокомисарят по кризи, аварии и бедствия Кристалина Георгиева, вицепремиерът Цветан Цветанов и земеделският министър Мирослав Найденов пристигнаха в бедстващия свиленградски квартал Гебран, за да се запознаят с обстановката и предприетите мерки за защита на населението. След тях дойде президентът Росен Плевнелиев, а минути по- късно - и министърът на отбраната Аню Ангелов. С бронетранспортьор петимата обиколиха наводнените улици в квартала.

Началникът на Районната служба по пожарна безопасност и защита на населението в Свиленград Валентин Ангелов информира Георгиева, че повечето засегнати от потопа жители са евакуирани. Еврокомисарят попита: „Май имаме вече родено бебе?“, а Цветанов й отговори, че тя може да стане кръстница на новороденото.

plevneliev5По-късно Плевнелиев, Георгиева, Цветанов, Ангелов и Найденов влязоха в сградата на ОбА за среща с кмета Манолов и Кризисния щаб. Към тях се присъедини и изненадващо пристигналият социален министър Тотю Младенов.

plevneliev3Преди да дойде в plevneliev6Свиленград Кристалина Георгиева направи оглед на наводнените оранжерии покрай Марица в Любимец. Преди това бе в почерненото село Бисер, където занесе одеяла и неща от първа необходимост за пострадалите.