25
Съб, Май
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

spas3Нивото на Марица падна с 0, 5 м, в кв. Гебран водата се качва. Евакуират още хора. 4 кладенеца за питейна вода наводнени. Президентът Плевнелиев пътува насам, очаква се и еврокомисар Кристалина Георгиева

Бедствието в Свиленград продължава с неутихваща сила. През нощта нивото на придошлата р. Марица е спаднало с 50 см, но водата в кв. Гебран се качва и почти всички улици там са залети . Кварталът продължава да се пълни от скъсаната дига при Лъв чешма.

С шест бронетранспортьора БТР и 6 гумени лодки над 100 спасители продължават да евакуират хора от квартала. Включени са водолазни екипи от Кърджали, София, Сливен, Бургас. Очакват се още екипи с лодки от София. От сутринта до момента са изведени от домовете си над 80 души. Спасителната операция продължава. Тежките машини извозват предимно възрастни хора и малки деца. С амфибия бяха евакуирани болен от Алцхаймер и съпругата му.

gebr5От снощи подаването на питейна вода в мрежата е силно намалено и в жилищните блокове и по-високите части на града чешмите пресъхнаха. „Четири кладенеца са наводнени и са извън строя – съобщи началникът на ВиК Стойчо Енезлиев. - Работят само 5, но това не е достатъчно.“ Водата, която тече в мрежата, е замърсена и не бива да се пие, предупреди Енезлиев.

gebr6gebr2spasenieМного домашни животни са удавени в стопанствата на гебранци в местността „Черменската ува“. Васил Моллов е загубил 10 овце, но козите му са избягали и са се спасили. Стихията е погубила 15 овце и 17 агнета на Коста Манолов, конят на чичо му също се удавил. „Имам 5 крави, снощи ги оставих до корема във вода, сега не знам какво е станало с ткях – сподели Стефан Айвазов. - Молих пожарникарите да идем с БТР, но отказаха, защото спасяват хора.“ Стефан, когото снощи смятаха за изчезнал, осъмнал на стълба в гермето си върху купа сено. Тази сутрин спасителни екипи го измъкнали от там.

spasПрез тази нощ и до момента 90 души са евакуирани от наводнените си домове в квартал Гебран в Свиленград. Те са настанени по хотели в града и в Дневния център за хора с увреждания, а болните - в МБАЛ- Свиленград. Няма жертви или изчезнали хора, съобщиха от Кризисния център. В прессъобщението се казва, че нивото на р. Марица е спаднало с около 80 см в някои участъци между стария и новия мост и около 10.00 ч. днес се задържало на 3,20 м. Необходимо е по-голямо спадане на нивото, за да започне оттичане на прелялата вода. Наводнен и непроходим е пътят между кв. Гебран и кв. Кап. Петко войвода.

В 23-те села на общината няма вода, организирана е доставка на прясна вода с водоноски на армията.

Поради снежни бури нямаше ток в селата Пъстрогор, Левка, Мустрак, Равна гора, Момково, но вече е възстановено електроподаването от екипи на ЕVN. От съображения за сигурност електроснабдяването в района на ул. "Граничар" бе прекъснато.

Родилка от село Равна гора е изведена с 4 машини на общината от заснежения район на селото и е превозена до свиленградската болница

Президентът Росен Плевнелиев в момента пътува към Свиленград, където вече втори ден е вицепремиерът Цветан Цветанов. Очаква се държавният глава да пристигне към 14, 30 ч. Тук ще дойде и еврокомисар Кристалина Георгиева, която днес посети бедстващото село Бисер.

.