22
Чет, Фев
29 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

vodaНад 30 свиленградчани от плувналите във вода улици „Граничар“ и „Крайречна“ вече са евакуирани. В спасителната операция по извеждането на гражданите се включиха три БТР-а от военното поделение в Хасково.

vodНай-голямата група хора, която беше изведена, бяха работниците в цеха на фирма „Парапина“, каза шефът на Пожарната Валентин Ангелов. Имаше и трудноподвижни възрастни хора, които също бяха евакуирани, добави Ангелов. Осем нашенци са били настанени в Дневния център със седмична грижа, други ще бъдат приютени на топло и сухо в свиленградската болница и в общежитието на общинското предприятие „Благоустрояване и озеленяване“.
Цялата ул. „Крайречна“ и по-голямата част на „Граничар“ са залети с вода. Улиците приличат пълноводни реки, а семейства не могат да припарят до домовете си. Залети са не само дворове и мазета, но и къщи, като са похабени мебели и друга покъщнина. Помпите на станцията не работят и всеки път се наводняваме, ама като сега не е било, казаха изнервени жители на „Граничар“, които стояха навън, наблюдаваха какво се случва и мънзосваха. Къщата ми е пълна с вода, ако дойдете да снимате трябва да си сложите ботуши до кръста, сподели пред „Старият мост“ Бялко Бялков от ул. „Граничар“, където положението е най-драматично.  Възрастният мъж обясни, че ще нощува при сина си. Мазето ми се напълни догоре, ако влезеш, може да се удавиш, каза Димитър Николов, който живее на ул. „Граничар“.
Малко е да се каже, че нивото на Марица достигна критичния си максимум, каза Валентин Ангелов. С чували пясък и земни маси бе повдигната дигата откъм квартал „Гебран“, както и зад казино „Принцес“. Следобeд прииждащите мътни води започнали да спадат. Обстановката обаче за мен продължава да е кризисна, тъй като не се знае още кой язовир ще се скъса и откъде ще дойде вода, заяви шефът на Пожарната.
Газоподаването в Свиленград е прекратено за безопасност, докато нещата се успокоят, каза зам.-кметът Ася Райкова. Няма да има проблем с отоплението на училищата и детските градини, тъй като те могат да преминат на нафта, добави тя.
Бедствено е положението е в Капитан Андреево. 300 метра участък от главния път Е-80 между село Капитан Андреево и граничния пункт е залят от придошлите води на река Каламица, където следобeд закъсаха тир и автобус.