18
Чет, Юли
34 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

gebr4Приливна вълна залива свиленградския квартал Гебран. Наводнението идва обаче не от коритото на Марица, което е в непосредствена близост. Водите прииждат откъм Лъв чешма, която се намира по пътя за Любимец. Както „Старият мост“ писа по-рано, там се скъса дигата край реката. "За 10 - 15 минути водата ми стигна от под коляното докъм кръста, едвам успях да избягам и да се спася ", сподели Димитър Текелиев, който по това време е бил на гермето си. В малкото му стопанство са се удавили 4 телета, 2 свине-майки и едно угоено прасе.

На юг от главния път в квартала всичко е наводнено. На най-ниските места водата достига 1, 5 м. Към 19, 30 ч. бетеер влезе в Гебран, за да изведе болен на хемодиализа и малки  деца.

gebranПрииждащата от скъсаната дига вода отряза пътя от Свиленград за жп гарата. Стихията е пробила дупки под околовръстното шосе  и има опасност направо да го отнесе, ако течът продължи и през нощта. Към 20 ч. още не беше създадена организация за запушване на пробойната, увери се на място екип на "Старият мост".

В Хирургично отделение на местната болница за активно лечение са осигурени три стаи за настаняване на бедстващи. Там вече са приели петима възрастни - 4 жени и 1 мъж, очакват да бъде докарана и майка с дете. От квартала са евакуирани вече около 40 души.

 

 

gebr7В Свиленград около 21 часа пристигнаха вицепремиерът Цветан Цветанов и министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, които се качиха на бетеер да огледат обстановката и да преценят дали има нужда от нови сили.

tsvetanov

tsv

Жител на кв. Гебран е в неизвестност. Човекът бил на гермето си, вечерта не се прибрал и никой не знаел къде е. Фоторепортерът на "Старият мост" засне през деня мъж, който стои сам в стопанството си, заобиколено от прииждащата вода като малко островче - пожелал да остане там, при малките си кончета... Какво е станало с него, засега не е известно.

В Свиленград се разпространява и друг слух - че дигата при Лъв чешма е разрушена нарочно. Така стихията се насочила към кв. Гебран, но градът бил спасен.

 

Метеорологичната обстановка ще се влошава през следващите 24 часа. Очакват се валежи от мокър сняг в района на Хасково. По данни на НИМХ в близките 12 часа се очаква пик на водните нива в речните корита. От пресцентъра на МВР съобщиха, че е обявен код "червено" за област Хасково.

 

СМ