17
Сря, Апр
27 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

stmostМарица къса диги, наводни пътища и къщи. Пътят за ГКПП Капитан Андреево залят от придошлите води на р. Каламица. Евакуират свиленградчани от ул. "Граничар"

В Свиленград и Любимец е обявено бедствено положение.В резултат на тежката метеорологична обстановка, обилните валежи и преливащи язовири по течението на река Марица, нивото на реката се е повишило с над 3 метра, съобщи пресаташето на ОбА – Свиленград, Калина Райкова. В сутрешните часове водата започна да прелива по крайбрежните улици „Граничар” и „Крайречна” и в кв. Гебран. В общината действа кризисен щаб и са предприети мерки за справяне със ситуацията в града и заплашените села Генералово и Капитан Андреево. Евакуирани са децата от ОДЗ „Зорница”, осигурени са автобуси за преместването им в ЦДГ „Слънце”. Към обед бушуващите води на Марица изпълниха гьозовете на стария турски мост. Водата започна да се просмуква през дигите и каменната стена, изградена край коритото, и заля крайбрежните улици.

navodnenie2На ул. "Граничар" цялото пътно платно беше залято, има наводнени къщи. Хората трупаха чували с пясък пред вратите на домовете си.

На помощ на притеснените граждани се притече пожарната служба. В следобедните часове с три бетеера започна евакуация на живеещите на тази улица. 8 от евакуираните вече са настанени в един от дневните центрове, други ще бъдат дислоцирани на топло и сухо в местната болница и в общежитието на ОП "Благоустрояване и озеленяване, съобщиха на пресконференция в 16, 00 часа от кризисния щаб.

Под вода за известно време остана шосето на новия мост откъм циганската махала, в близост до метан станцията. Реката беше прехвърлила пътя, но скоро с багер бе изграден насип и водите тръгнаха обратно.Около 15, 30 ч. стана ясно, че разбушувалата се Марица е скъсала дигата при Лъв чешма и пътят Свиленград - Любимец е залят. Наводнени са герметата, намиращи се наблизо, има десетки удавени домашни животни. Движението по двата моста - стария и новия, бе спряно.

Леките автомобили, пътуващи към Турция, се пренасочват към ГКПП-Лесово. 300 метра участък от главния път Е-80, между село Капитан Андреево и граничния

 

контролно-пропускателен пункт, е залят от придошлите води на река Каламица, приток на р. Марица. Засега нивото на водата е около 20 см, но бързо се покачва. Затова леките автомобили, пътуващи по това направление, се пренасочват към ГКПП – Лесово. От Главна дирекция "Охранителна полиция" съобщават, че трафикът ще бъде насочен по маршрут Хасково - Димитровград - Стара Загора - Нова Загора - Сливен - Ямбол- Елхово - Лесово.

Критичната ситуация не подмина град Любимец и околните села. Кладенците с питейна вода в Помпената станция на гр. Любимец са изцяло заляти от kravaпридошлите води от язовира край с. Иваново. Пътят и близките земеделски земи до там също. Подаването на питейна вода е спряно, но до края на деня или до следващия ден ще има

вода по тръбите на водопроводната мрежа.

Асфалтовият път от Любимец за Свиленград, в района на бившето поделение Фазан, е разрушен и непроходим от придошлите води на р. Марица. Същото е положението и с пътя Любимец – Ивайловград. На 2 км след с. Малко градище по пътя за Ивайловград в следствие на проливните дъждове се е образувало свлачище и голяма част от пътя е отнесен.

Пътят Любимец - Харманли при моста на р. Бисерска е залят от придошлите води на реката. Дигите на реката са отнесени и този район се е превърнал в море. Железопътният мост в този район също е залят с близо метър вода.

Район „Изток”, или т.нар. циганска махала, също е под вода. Подаването на ел. енергия е спряно, а част от къщите са отнесени от пороя.

Улиците „Ал. Стамболийски“, „Тракия“, „Ивайловградска“, „Витоша“, „П. Славейков“ са като канали. Водата е покрила дори тротоарите и е до входа на къщите. Мазетата на къщите по ул. „Ивайловградска“ са пълни с вода, както и тези на блоковете 16 и 29 по същата улица. Затворен е пътят за с. Йерусалимово при моста на р. Йерусалимово – той също е залят от придошлите води на реката. Единственият вход и изход на града за момента е по автомагистрала „Марица”.