17
Сря, Юли
29 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

ledУлици и тротоари непочистени, 28 контузени. Училищата затворени в петък

Вече цяла седмица Свиленград е скован от лед и студ. Непочистените улици и тротоари застрашават здравето и живота на хората, има и много контузени. Температурен рекорд не бе отбелязан, но студеното време се задържа необичайно дълго за тези географски ширини. В сряда сутринта беше най-студено – минус 14, 5 градуса, но през годините е имало и по-мразовити дни, съобщи за „Старият мост“ началникът на метеорологичната обсерватория Спас Александров. През деня термометърът е достигал максимум от -9 до -5 градуса.

sheinaОт големия мраз се изпопукаха много водомери, незазимени както трябва, сменяхме и аварирала обледена тръба към Генералово, но до прекъсване на водоподаването не се стигна, казаха от ВиК – Свиленград. По река Марица се появи ледоход. От стрехите надвиснаха опасни ледени висулки, особено по улицата зад старата фабрика, пък и на много други места.

Огромната част от улиците в града са истински ледени пързалки.

Снегът не е почистен от много тротоари и пешеходците се чудят откъде да преминат. За разлика от началото на януари 2009 г., когато кметът Георги Манолов извика спешно журналистите на черезвичайна пресконференция, за да се оплаче от частната фирма „Волф“, сега не потърси контакт с медиите да съобщи, че е недоволен от обстановката по пътищата. Както „Старият мост“ писа, преди три години сметопочистващата фирма бе принудена да се оттегли от договора за зимно почистване, а за свършената дотогава работа градоначалникът заяви, че няма да плати. В момента зимното почистване се извършва от Общинско предприятие “Благоустрояване и озеленяване”, което е под разпореждането на кметската управа. „До сряда общо 300 тона пясък и 26 тона сол са разпръснати в общината - съобщи пресаташето на ОбА Калина Райкова. - Улиците в Свиленград, кв. Гебран и Гарата се обработват с шест машини. По главните улици на града, около възлови обекти като поща, медицински център, болница, детски градини и училища, стария мост, пешеходната зона и други, опесъчаване се извършва сутрин и вечер, но минусовите температури поддържат заледяванията. Разпръскването на пясък се прецизира по основни улици и обекти   поради опасността от последващо задръстване на канализацията“, подчерта Райкова.

Гражданите обаче недоволстват, има и много контузени.

Местни електронни сайтове бяха залети с гневни коментари. „Какво почистване, какви пътища! Излезте и се огледайте, съграждани! Тракторите в Свиленград минаха 1-2 пъти, и то с вдигнати гребла. Никакво опесъчаване. Никаква луга. Срам и позор! Всичко е заледено и с коловози. Колите се въртят като пумпали. Хората не могат да излязат хляб да си купят“, пише на 28 януари читател с псевдоним „Потресен“. „Готвач“ пък пита в коментар от 31-ви: „А някой знае ли centerколко сняг се изсипа на кв.м? Щото като гледам пясъка, който се изсипва, е повече от снега и резултата е нулев! Май трябва и малко сол да се сложи в пясъка, за да има ефект, ама нямаме сòлници! Ако имахме сòлници, щеше да е многоооооо добре! Да му мислим като се стопи снега колко прах ще изгълтаме! Трябва вредни да ни плащат!“

„Пред магазина почистихме, къртихме леда, защото в противен случай ще ни глобят. А тези, дето трябва да чистят пътя, кой ще ги глоби? Не смея да стъпя на улицата - оплака се продавачка в магазин за месо. - Живея на другия край на града и се принуждавам да идвам и се връщам от работа с такси. Страх ме е, че ще падна и ще си счупя я ръка, я крак“, каза младата жена.

От 26-и януари, когато снегът валя само няколко часа, до 1-ви февруари на болничния рентген са прегледани 28 души.

7 от тях са със счупвания на крайниците.

Пет души имат фрактури на китки на ръцете, двама – на глезени, останалите са с изкълчвания, навяхвания. За периода през кабинета на ортопеда д-р Кольо Колев са преминали 6 пациенти с потрошени китки. Лекарят е оказал помощ и при изключително тежка фрактура – тройно счупване на глезена и при четири навяхвания. Жена от свиленградското село Димитровче пък е получила при падане разтяжение на гърба.

С нова технология общината ще се бори с тежката зимна обстановка

по пътищата, съобщи на 2-ри февруари говорителката на ОбА Калина Райкова. От днес машините на общинското предприятие ще посипват улиците с нов препарат на основата на калциев хлорид за по-ефективна борба с поледицата. Препаратът притежава висока топяща леда способност при температури до минус 30 градуса, каза тя.

Всъщност „новата“ технология ще е нова само за Свиленград, по белия свят тя отдавна се използва. Дали обаче ще бъде използвана ефективно все още не се знае. В четвъртък отново заваля сняг и покри ледените огледала по улиците, като ги направи още по-опасни за хора и автомобили. Със заповед на кмета петък бе обявен за неучебен ден „поради лошите метеорологични условия“. В училищата било топло, но децата от отдалечените места трудно се придвижвали. Школска директорка пък сподели, че така щели да направят и икономии от гориво, понеже в това студено време рано палели котлите и харчели повече газ.

Стефка КОЛЕВА