25
Съб, Май
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Старата кметска управа натрупала борчовете, не предявила никакви възражения в съда

Две фирми осъдиха община Любимец да им изплати близо 1, 7 млн. лева, които им дължи за извършени строително-монтажни работи. Борчът е натрупан от предишната кметска управа во главе с Янко Кючуков, която не е оспорила исковете на фирмите пред Хасковския окръжен съд и дори не е изпратила свой представител на делата.

1 073 257 лв. плюс 268 959 лв. мораторна лихва е осъдена да плати община Любимец на „Трейс София“ ЕАД за асфалтиране на улици. Освен това следва да поеме и разноските по делото, възлизащи на 80 624 лв. ко настоящата кметска управа реши да обжалва, ще трябва да извади от хазната близо 27 000 лв. за държавна такса.

На „ПСФ Мостинженеринг“ АД пък общината трябва да издължи 337 639 лв за канализиране на улици в Любимец по договор от м. юни 2007 г. , като в тази сума е включена и законната лихва, считано от 5 юли 2011 г. Отделно пък трябва да бъдат внесени 21 005 лв. за разноски по делото. За евентуално обжалване на съдебното решение държавната такса е в размер на 6 752 лв.

Отделно борч от 45 000 лв. Любимец има по други договори за изпълнение на строително-монтажни работи и доставка на плочки за тротоари.

Тъй като присъдите все още не са влезли в сила, на заседанието си в петък Общинският съвет оторизира по негово предложение градоначалника Анастас Анастасов да води преговори с фирмите за постигане на извънсъдебно споразумение за разсрочено плащане.

СМ