30
Чет, Май
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

bejanskiАкт 16 вече е получен, няма мераклии за лекар

Транзитният бежански център край Пъстрогор е в готовност да започне да функционира. Това съобщи пред „Старият мост“ Никола Казаков, председател на Държавната агенция за бежанците при Министерски съвет.

bejanski2Вече имаме акт 16, снабдени сме с необходимото оборудване, персоналът е обучен, мисля, че до няколко дни Центърът може да започне работа, каза Казаков. Предвижда се и официално откриване на обекта, като все още не е уточнено кога ще се състои то. Според осведомени се очаквало лично премиерът Бойко Борисов да пререже лентата.

Досега в Центъра са назначени 18 души. Служителите са преминали обучение, проведени са и изпити. На първо време тук ще бъдат командировани и десетина души от София. Те ще помагат на новоназначените, така че екипът за стартиране на работата е осигурен, каза Казаков. Оборудвани сме с необходимите компютри, както и с другата специализирана техника, която ни е нужна за работата, добави той. Осигурена е нафта за парното. Капацитетът на центъра е около 300 души. На първо време можем да обслужваме стотина души, най-малкото към 50-60 от специализирания дом в Любимец можем да вземем, каза Казаков.

В Бежанския център ще бъдат настанявани тези чужденци, които са заявили, че искат статут на бежанец. Те ще бъдат на свободен режим. Предвидена е охрана, която е за тяхна сигурност, а не, за да ги държи под ключ. Помещенията за пребиваващите имат всичко необходимо. Стаите са с по 6 легла. В сградата има зала за забавление, в която чужденците могат да играят шах, табла. Отделно е помещението за гледане на телевизия, има и библиотека, стая за деца с играчки за малчуганите. Предвидена е и стая за молитви. В салона за забавление на табло са поставени указания за правата и задълженията на пребиваващите, изписани на различни езици. В задния двор на Центъра има спортно игрище, а до него – детска площадка.

Периодът, в който настанените ще остават в Бежанския център, е различен и зависи от конкретния случай. Първоначално чужденците ще се регистрират и с тях ще се провеждат интервюта, като за целта ще се наемат преводачи.

Един от основните проблеми засега е, че не може да се намери лекар, който да бъде назначен в Центъра. Нямало пречка медикът да бъде и пенсионер. От няколко месеца търсим такъв специалист, но без резултат, каза Никола Казаков. Въпреки усилията, липсвали мераклии за щата. Една от причините е ниското заплащане, коментират лекари.

Стартирането на работата в Бежанския център закъсня 4 години. Че има забавяне „Старият мост“ писа в края на 2008 г. Тогава от Агенцията за бежанците обясниха, че обектът не е напълно готов и не им е предаден с акт 15 и 16 от изпълнителя – фирма „Сиконко билдинг“, поради което не може да влезе в експлоатация. Първоначалните планове били обектът да бъде построен до ноември 2007 г. След това срокът е бил удължаван няколко пъти.

През 2010 г. целият персонал на Бежанския център, начело с директорката Иванка Дякова, бе освободен от работа. Както е известно, куп нередности и нарушения бяха установени от комисии, назначени от директора на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков.

СМ