15
Съб, Юни
31 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

galaktionИстински журналистически десант сполетя Свиленград навръх Йордановден. Репортери от почти всички централни електронни и печатни медии се стекоха тук заради старозагорския митрополит Галактион, който бе поканен за поредна година да отслужи Богоявленската служба и да хвърли кръста във водите на Марица.

Както е известно, владиката е предан приятел на Свиленград и на тукашната управа. Той отслужва при откриването на всеки обект – частен или общински, а и на предишните, и на последните местни избори благослови лично кмета на общината инж. Георги Манолов и местните парламентаристи. И на този Йордановден той прие да се присъедини към местните духовници в празничното богослужение и да поведе шествието на миряните към стария мост над Марица, откъдето да хвърли кръста. За пръв път обаче журналистите проявяват такъв интерес към визитата му в Свиленград. Най-вероятно това е свързано с натиска, на който Галактион със светско име Георги Любенов Табаков бе подложен напоследък. В медиите бе изнесен фактът, че старозагорският митрополит Галактион, който е член и на Светия синод на Българската православна църква, над година е бил член на съвета на директорите на тъканната банка „Остеоцентър - България“. Повод за проверката стана твърдението на президента на „Подкрепа“ д-р Константин Тренчев в предаване на Би Ти Ви, че „български владика има частна фирма за трансплантация на органи“. Според справка в информационната система ДАКСИ на 21 ноември 2007 г. действително Софийският градски съд е вписал Галактион Любенов Табаков като член на съвета на директорите на "Остеоцентър".Това е комбинация от светското му име Георги Любенов Табаков и църковното Галактион. Според шефа на „Остеоцентър“ д-р Румен Хичев обаче той е консултирал една година безвъзмездно ръководството за донорството от религиозна гледна точка.

Медиите не пропуснаха да споменат, че владиката е бил и сътрудник на Държавна сигурност и фигурира в списък, оповестен на 4 септември 2007 г. от Комисията за разкриване на документите на Държавна сигурност. Той имал псевдоним Мишо и като агент работел по задачи, поставени от VI, III и I управление. Митрополит Галактион е вербуван на 23 септември 1981 г. от оперативния работник Петър Хайтов и до 2007 г., когато го оповестяват като агент, не е бил снет от отчет.

Някои жълти издания пък го обвиниха, че е изклал стотици прасета в митрополията и прогнозираха, че го грози най-тежкото наказание – низвержение.

СМ