Общество
Инструменти
Шрифт

cent56 от общо 104 нелегални емигранти у нас, които са настанени във временния дом за чужденци край Любимец се вдигнаха на стачка. От вторник до четвъртък те отказваха да вечерят, а напрежението ескалира, съобщи на нарочна пресконференция шефът на отдел „Специални домове“ в дирекция „Миграция“ на МВР комисар Йовко Андреев.

След разговори с ръководството на дома и психолози протестът бил потушен. В неговата основа е забавянето на разглеждането на молбите на имигрантите за получаване на временен статут на бежанци у нас, обясни комисар Андреев. Той обаче допълни, че проблемът не е в МВР, а в представителството на Върховния комисариат по бежанците в София.

Лидерите на протеста изтъкнаха, че проблемът с оставането в България на семейства с деца се решавал много по-бързо. "Близо 5 месеца чакам одобрението на молбата ми", каза иракчанинът Абдулла Ашраф.

Според директора на Дома Красимир Иванов ситуацията се усложнявала и от обстоятелството, че в инситуцията били настанени хора от над 20 националности, вероизповедания и с различен социален статут.

Те се хранят за по 4,22 лева на ден без ДДС, не е имало и оплаквания от страна на служители за лошо отношение, допълни той. Извиканите на интервю предвождащи протеста също обясниха, че нямат претенции нито към условията, нито към охраняващите ги, просто дългото чакане ги било извадило извън нерви.

Домът за временно настаняване на чужденци в Любимец в момента все още не работи с пълния си капацитет от 300 души поради недостиг на служители. Налагало се бежанците да бъдат затваряни в свиленградския арест, понеже работното време в Дома било до 17 часа. Така се стигало до свръхнаселеност в мястото за задържане в Свиленград и се нарушавали всякакви европейски норми. В момента тече процедура за назначаване на още 30 служители в заведението за временно настаняване в юбимец и след приключването й то щяло да заработи с пълния си капацитет.

СМ