30
Чет, Май
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Свиленград заема незавидното второ място в страната по потребление на контрабандни цигари. Това показва проучване, поръчано от пет от големите тютюневи компании - "Булгартабак", "Филип Морис", "Бритиш Американ Табако", "Джапан Табако Интернешънъл" и "Импириъл Табако" , което бе официално представено в сряда на финансовия министър Симеон Дянков и директора на Агенция „Митници“ Ваньо Танов.

Според изследването палмата на първенството държи Хасково. Контрабандата в областния град достига рекордните 59 процента. В Свиленград 45% от пушачите купуват нелегално внесени цигари без бандерол. На трето място е Стара Загора с 42 на сто.

В национален план обаче се отчита спад на пазарния дял на контрабандния тютюн, който според изследването се е свил от 34 % през 2010 г. до 22 % през 2011 г. Това, според петте компании, се дължало на дългосрочната стабилност на акциза, както и на строгото прилагане на действащото законодателство за борба с незаконната търговия с цигари.

Ваньо Танов е заявил от своя страна, че резултатите от борбата срещу контрабандата ще бъдат още по-осезаеми догодина, когато влизат в сила разследващите функции на митническите инспектори. Ще се създадат шест мобилни групи на 24-часов режим на работа и с монтирането на нови скенери ще се обезпечи контролът по границите и на територията на страната за контрабандна търговия с цигари.

СМ