22
Пон, Юли
41 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Отстрелът е санитарен, заради шапа

Ловни дружинки от общината провеждат санитарен отстрел, съобщи зам.-председателят на свиленградското ловно-рибарско дружество Петър Вангелов.

На тукашните авджии е спусната заповед да се отстрелят до 5 сърни. Целта е да се вземат проби не само от диви прасета, но и от други чифтокопитни, каквито в нашия район са сърните, които иначе е забранено да се гърмят. Санитарният отстрел се провежда в неловни дни и в присъствието на служител от Държавното горско стопанство, каза Петър Вангелов. От гръмнатите сърни ще бъдат взети проби, които ще бъдат изпратени от ветеринарната лечебница за изследване за шап, добави той.

Както „Старият мост“ писа, тази година ловуването в повечето тукашни дружинки се извършва при специални предпазни мерки, тъй като попадат в рискова зона за разпространение на шап. Така от труповете на отстреляните прасета се взимат проби, които се изпращат от тукашната ветеринарна лечебница за изследване в софийска лаборатория за шап. До излизането на резултатите трупът се съхранява във фризер, а консумацията на месото е забранена.

От началото на декември в тукашното дружество започва кампания за подновяване на членството. Срокът за това е до 28 февруари 2012 г. Любителите на чифтето, които искат да ловуват и до края на сезона през януари 2012 г., трябва да имат заверени членска карта и билет, така че е необходимо да подновят членството си до края на тази година.

Елена МИХАЛЕВА