18
Чет, Юли
34 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

stachka2Не пускат пътническите влакове от Димитровград насам, товарните вървят

Персоналът на свиленградската жп гара не се включи в националната ефективна стачка на 24-и ноември. В четвъртък служителите бяха на работните си места. Пристигащите влакове не бяха задържани и продължаваха по направлението си. В началото на работния ден никой от персонала на жп гарата не се е подписал срещу името си, че ще стачкува. Пътническият влак до Пловдив не замина, тъй като преди това композицията трябваше да пристигне тук от Града под тепетата, но е била спряна на гара Нова Надежда, където се стачкувало. Иначе товарните влакове си вървяха по график 

stachka„Не се включих в протеста, преди три години изгониха 4-5 помощник-машинисти, но тогава никой нищо не каза, а сега се вдигат да стачкуват - каза Венко Стефанов от Свиленград, който е помощник-машинист. - В администрацията щатът е раздут, а при нас хората не достигат, така че не се опасяваме от съкращение и не стачкуваме. Иначе и при нас има проблеми, натоварени сме, заплатите са ниски, локомотивите дават аварии.“ Служителката на билетната каса също каза, че не стачкува. Няма пътници, хората са информирани от медиите, че днес ще има национална стачка и влаковете ще се спират по гарите, обясни тя. На жп гарата чакаше само таксиметров шофьор. Той се надяваше с градския транспорт да дойдат мераклии да се качват на липсващия трен за Пловдив, за да ги върне с таксито си до града. Пътници обаче така и не дойдоха.

При нас хората нямаха предварително кой знае каква настройка да стачкуват, може би се наплашиха или разбраха, че няма да има смисъл, заяви пред „Старият мост“ тукашната лидерка на „Подкрепа“ Жулиета Янчева. Тук сме по-спокойни, надяваме се при нас да няма съкращения, а ако има нещо, ние ще се постараем да защитим хората си, добави тя. По думите й на тукашната гара има служители пред пенсия и жепейците се надяват с тях да бъдат попълнени предвидените бройки за съкращение. Жулиета Янчева подчерта, че иначе персоналът на свиленградската жп гара е солидарен с колегите си от страната. Тя каза, че не очаква местните железничари да стачкуват и на следващия ден. През годините можеше да се направи много за железницата, но това не стана, а сега хората страдат, заяви Янчева. Въпреки неколкократните ни опити не успяхме да се свържем с тукашната лидерка на КНСБ Надя Димитрова.

Служителите на Товарни превози и маневрена дейност на свиленградската гара са около 55 души. От тях един е съгласен да приеме предложението на ръководството на БДЖ за освобождаване от длъжност по чл. 331 от Кодекса на труда, като така ще получи шест брутни заплати и ще отиде на трудовата борса. На този служител му предстояло пенсиониране след около 6-7 месеца и този вариант напълно го устройвал. Към Пътни превози на тукашната гара пък се водели работещите на билетната каса, които били 5 души. От тях на 2 предстояло пенсиониране, като най-вероятно на техните места нямало да се назначават нови.

В четвъртък служителите на жп гарата в Любимец също не протестираха. Според мен стачката няма основание, тъй като щатът предимно в администрацията действително е раздут, каза служител от Любимец, който пожела да остане анонимен. В Димитровград се включиха в стачката, като в района още сутринта бяха спрени 3 влака – на гарата в Димитровград и до селата Нова Надежда и Караджалово. До края на стачката броят на стопираните тренове нарасна на 10. 100 души от нарочените за съкращениe 2 000 в БДЖ ще са от жп възел - Димитровград и прилежащите му поделения - Хасково, Свиленград и Симеоновград, съобщиха от регионалната структура на КНСБ.

Първият ден на железничарската безсрочна стачка започна точно в 8,00 часа, както бе предвидено. Протестиращи имаше на големите гари като София, Варна, Бургас, Пловдив, Русе, Горна Оряховица, Стара Загора, Мездра, Враца и др., където бяха спрени десетки влакове. На голяма част от малките гари обаче цареше безразличие към стачните вълнения, съобщиха информационни сайтове.

В края на стачния ден пък имаше разминаване между обобщените данни за спрените влакове на транспортното министерство и синдикатите. От министерството съобщиха, че 122 трена от общо 263 са били спрени в следствие на стачните действия. Според синдикатите пък от движение са били спрени 218 композиции. Намеренията на синдикатите са стачката да продължи и ежедневно да бъдат спирани влакове във времето от 8,00 до 16,00 часа, докато не бъде подписано ново споразумение с ръководството на БДЖ. Както е известно, основната причина за протеста на жепейците е предвиденото съкращение на 2 000 души.

През седмицата излязоха публикации, че ръководството на БДЖ смята обявената стачка в железницата за незаконна, ще се изготви поименен списък на участниците и срещу тях ще бъде предявен иск. След това от БДЖ заявиха, че информацията е била поднесена некоректно и участието в стачката няма да бъде причина за уволняването на служители.

Елена МИХАЛЕВА