29
Чет, Фев
22 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Абонатите: Плащаме за въздух, вместо за вода

Над 30 жители на Студена са подали жалби до ВиК, научи „Старият мост“. Хората от свиленградското село се оплакват, че е трябвало да плащат и за въздух. Причината е въведеният от началото на август режим, при който студенчани имали вода по два часа сутрин и вечер.

Проблемът засягал най-вече живеещите в горната част на селото. Когато водата е спряна тръбите се изпразват, след това като я пуснат въздухът преминава през водомерите ни, каза Стефан Ламбов, който е сред потърпевшите. За месец имах отчетени 40 кубика, а иначе изразходвам най-много до 10 кубика, само двамата с жената сме, колко вода можем да изхарчим, възмущава се мъжът, който също е подал жалба. При пускането на водата през водомерите ни преминава голямо количество въздух и това довежда до драстично завишаване на нашите сметки, се казва в жалбите на хората. Студенчани молят за съдействие за намиране на механизъм за отстраняване на проблема.

Жалбите са адресирани до управителя на ВиК-Хасково. Кметът на Студена Жельо Станков ги предал в свиленградския клон на дружеството. След това от Водното му отговорили, че нищо не може да се направи по въпроса, тъй като водомерите били измервателни уреди и отчитали потреблението, нямало как да се приспаднат кубици. Не било разрешено също да се постави изпускателен клапан преди водомера, през който да излиза въздухът.

Иначе проблемът с недостига на вода в Студена вече е решен и в селото няма режим. При сондаж в местността „Далак бунар“ бе открито достатъчно количество живителна течност. Тя е на дълбочина 50 метра и е съвсем близо до каптажа на селото. Сега трябва да се сложи една помпа и да се положат около 100 метра тръби, каза кметът на Студена Жельо Станков.

СМ