Общество
Инструменти
Шрифт

pasportnaОпашки от чакащи да подменят личните си документи свиленградчани има ежедневно пред тукашната Паспортна служба. Нашенци висят с часове пред гишетата, за да подадат заявление за смяна или да получат новите си документи за самоличност. За проблема в редакцията на „Старият мост“ сигнализираха наши читатели.

В сряда малко преди обяд фоайето пред гишетата бе тясно, за да побере всички чакащи, затова някои стояха отвън на студа, видя на място репортер на „Старият мост“. От сутринта вися тук, не се знае дали до обяд ще мога да мина, днес не съм ходила на работа, каза Софка Атанасова. Много хора вече се отказаха и си тръгнаха, знам, че има и такива, които идват и по два дни да чакат, добави жената. Според свиленградчани организацията на работата не е добра. Хората недоволстват, тъй като и подаването на заявленията, което е по-бавно, и получаването на новите документи става на едно и също място. Ако няма друга възможност, поне да се отдели един час от деня само за получаване на документи, а през останалото време да се приемат заявления, предложи нашенец. Освен това, няма поставени образци как се попълват бланките и хората се бъркат, добави той.

От пресцентъра на Областната дирекция на полицията в Хасково казаха, че такъв проблем има не само в Свиленград, но и в останалите градове в областта. От там обясниха, че причината за струпването на много чакащи пред гишетата е, че през ноември и декември изтича валидността на два пъти повече документи за самоличност в сравнение с предишните месеци. Не напразно неколкократно напомняхме и призовавахме гражданите да не чакат последния момент, а да си подменят документите предварително през летния сезон, когато е по-спокойно и няма опашки пред гишетата, каза говорителката на Областната дирекция на МВР в Хасково Нина Николова. По традиция обаче българинът се сеща точно преди изтичането на крайния срок, добави тя.

Елена МИХАЛЕВА