17
Сря, Юли
29 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

207 заявления за гласуване по настоящ адрес на територията на община Свиленград за предстоящите местни избори са подадени в ГРАО до изтичането на срока, който бе до 8-и октомври. Това съобщи Веса Ходжева, зам.-председател и говорител на Общинската избирателна комисия. Само 13 от заявленията са за гласуване в Свиленград, а останалите - в селата, каза Веса Ходжева. За президентския вот 203 избиратели са заявили, че ще гласуват по настоящ адрес в Свиленградско.

Има разлика в броя на подадените заявки за местния и президентския вот, тъй като някои избиратели не са пожелали да гласуват за държавен глава, каза Ходжева.

На 23-и октомври избирателните секции ще отворят в 6,00 часа, като имащите право на глас могат да дадат вота си до 19,00 часа. Ако в този час пред СИК има избиратели, които все още не са пуснали бюлетините, председателят и секретарят на СИК ще има вземат документа за самоличност и само те ще бъдат допуснати да гласуват след 19,00 часа, каза Ходжева.

В Свиленград и по-голямата част от селата бюлетините ще са три – за кмет на общината, за общински съветници и президент и вицепрезидент. Само в Момково, Левка, Капитан Андреево и Студена бюлетините ще са 4, тъй като в тези села ще се избира и кмет на кметство. Гласуването е задължително да се извърши със знак „хикс“, всякакви други отметки, цифри и т. н. ще правят бюлетината недействителна, каза Ходжева. Във всяка кабинка за упражняване на вот ще има табела, утвърдена от ЦИК, в която е упоменато, че трябва да се използва единствено знакът „х“. Освен това, задължително трябва да се гласува само с химикал, който пише със син цвят. Не сме измервали нашата бюлетина за общински съветници, но ще бъде дълга около 70-80 сантиметра, каза Ходжева.

Избирателите, които са с изтекла лична карта, ще могат да гласуват, ако си подадат документите в полицейското управление, каза Ходжева. Оттам ще им дадат документ, в който ще бъде отразен постоянният им адрес и входящ номер, че имат заявена нова лична карта, добави тя. Същото се отнася и за избирателите, които са изгубили документа си за самоличност.

Елена МИХАЛЕВА