28
Вт, Май
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Ветеринарният контрол задължителен в 10 дружинки заради шапа в Турция

Ловният сезон за едър дивеч ще бъде открит на 1 октомври /събота/. Това съобщи зам.-председателят на тукашното ловно-рибарско дружество Петър Вангелов. Така местните любители на чифтето вече ще могат да гърмят по диви прасета, като спуснатият план за отстрел е 144 екземпляра.

Тази година в някои дружинки ловуването ще трябва да се извършва при специални предпазни мерки, тъй като попадат в рискова зона за разпространение на шап, каза Вангелов. Така труповете на отстреляните прасета ще трябва да се предоставят във ветеринарната лечебница, където ще им взимат проби, които ще се изпращат за анализ в лаборатория към областната дирекция „Безопасност на храните“. До излизането на лабораторните резултати се забранява консумацията на месото. Нарочна заповед с тези указания е издал изпълнителният директор на Българската агенция за безопасност на храните д-р Йордан Войнов. Специалните мерки ще трябва да спазват дружинките в Левка, Студена, Сладун, Мустрак, Райкова могила, Щит, Пъстрогор, както и осма, девета и десета дружинка в Свиленград. Преди стартирането на сезона се предвижда изискванията да бъдат разяснени на председателите на дружинките. Трябва да се отнесем отговорно към това, ако не спазваме тези мерки, може да ни забранят да ловуваме, каза зам.-председателят на тукашното ловно-рибарско дружество. Указанията трябва да се спазват, за да не се допусне ново разпространение на болестта, добави той.

Вече е спуснат и планът за отстрел на хищниците. Тукашните ловци ще трябва да гръмнат 352 чакала, 168 лисици, 39 белки, 51 язовеца, 8 скитащи кучета, 5 скитащи котки, 912 свраки, 255 сиви врани и 138 чавки. Трябва да се обърне особено внимание на хищните птици, тъй като те нанасят много щети на пернатия дивеч, дори и на малките зайчета, каза Вангелов.

Предстои тази есен тукашните авджии да разселят 1 800 яребици, 425 кеклика и 340 фазана, които бяха закупени и доотгледани във волиерите на ловно-рибарското дружество.

Елена МИХАЛЕВА