25
Вт, Юни
19 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Свиленградчанката спечели наградата на публиката на фестивала „Филиграни“ в Скопие

 

След големия си успех на „Пирин фолк“ Надя Казакова покори и Македония. Свиленградчанката получи първа награда на публиката на фестивала „Филиграни“, който се проведе в Скопие на 16-и септември. Гласовитата певица спечели сърцата на зрителите и получи приза в жестока конкуренция с 21 именити изпълнители.

Надя се представи на фестивалната сцена с песента „Дошло е време“. Тя е нова, автор на текста и музиката е композиторът Валентин Пензов, който е и директор на „Пирин фолк“. Парчето е на български, но специално за скопския фестивал нашенката записала вариант на македонски - „Дойде време“, само два дни преди да излезе на сцената. Оказа се трудно да се пее на македонски език, но успях да се справя, сподели пред „Старият мост“ даровитата изпълнителка. Фестивалът се предавал пряко по тамошната национална телевизия. Надя е получила най-високото отличие на публиката след гласуване, както на присъстващите в залата, така и на зрителите пред телевизионните екрани. Доволна съм, в Македония ме приеха много добре, хората там са весели и са свободни в душите си, сподели тя. Благодарих им на македонски език за това, че не делят Бога и хората, за тях нямаше значение, че съм българка, те оцениха моя глас и пеенето ми, добави Надя.

Преди да се яви на фестивалната сцена свиленградчанката е била специален гост в сутрешния блок на националната телевизия. Водещата я питала от къде е, къде се е учила да пее. Казах, че съм от Свиленград и, че пътят от родния ми град до Скопие е много хубав, сподели нашата певица, която стана любимка на македонската публика. След фестивала получих много предложения от тяхна страна за нови песни, турнета, за концерт с Есма Реджепова, предложиха ми договор за работа, радва се тя. Известна македонска дизайнерка, която гледала представянето й, пожелала да й подари рокля. Ти си целуната от Бога, искам да ти направя подарък, казала й моделиерката. На сутринта след конкурса Надя отишла да пие кафе. Барманът категорично отказал да му плати. Днес кафето ти е от мене, казал той. Когато тръгнала да се връща в България, поискала да си купи смокини. Вместо да й вземе парите обаче, продавачката й подарила цяла щайга със сочните плодове. Хората ме разпознаваха и ме поздравяваха с „Хвала, добро!“, накараха ме да се почувствам все едно съм в моя град, сподели Надя. Когато стигнала границата пък от македонска страна имали някакъв проблем с компютъра. Митничарката я разпознала и се пошегувала с усмивка „Компютърът не работи, няма да си ходиш в България, а ще стоиш при нас!“.

Гласовитата нашенка получи много поздравления за постигнатия успех. Лично Иван Гарелов й изпрати sms, за да я поздрави за наградата. След завръщането си от Македония Надя дойде в Свиленград и три вечери радва с изпълненията си клиентите на една от бирариите на панаира.

Както „Старият мост“ писа, Надя Казакова пожъна голям успех на тазгодишното издание на „Пирин фолк“ в Сандански, където получи три награди.

Елена МИХАЛЕВА