21
Вт, Май
22 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

panair4 лв. струва порция курбан на свиленградския есенен панаир. Цената тази година е по-висока от лани, когато местният специалитет струваше 3,50 лв. За да хапне кебапче, кюфте или карначе на скари-бирите и курбанджийниците, нашенецът трябва да се бръкне в джоба за 1,50 лв. Порция сауш струва 6,00 лв. Чевермето пък се продава по 4,50 лв. за 100 грама.

Който иска да преглътне мезето със студена биричка, ще трябва да плати за нея 2 лв. Салатите струват около 2,50 лв., а безалкохолните напитки вървят по 1,50. Мекиците вървят между 80 стотинки и левче. Памук-шекерът струва колкото и миналата година – 1,50 лв. Атракциите за децата пък са по 3 лв.

По традиция скари-бирите и курбанджийниците отвориха врати почти седмица преди официалното откриване на панаира. Всяка година те първи започват да приемат клиенти. Сега доста от заведенията са ангажирали оркестри и певици, които ще се погрижат за настроението на клиентите им в разгара на свиленградския събор.

Официалното откриване на панаира ще бъде в понеделник /19-и септември/. Както „Старият мост“ писа, 115 фирми от цялата страна ще разпънат сергии в Свиленград. Основната част от тях – 53, ще предлагат промишлени стоки, а 19 ще търгуват с локуми, бонбони и различни захарни изделия. Атракции за малките свиленградчанчета ще осигурят 18 фирми. Малчуганите ще могат да се забавляват на виенски колело, въртележка-торнадо, автоскутер, батути, пейка – екстрийм, скоростно влакче и др. На разположение на желаещите да пострелят ще има 7 стрелбища.

Преди търговците да започнат да разпъват сергии теренът на панаира бе почистен от работници на общинското предприятие „Благоустрояване и озеленяване“. Във вторник между концесионера на тенис кортовете Слави Цингов и служители на ОбА избухна скандал. Цингов протестираше срещу полагането на асфалтова смес върху няколко квадрата тревна площ в началото на панаира. Това е суха фракция и се слага, за да бъде безопасен теренът за детската атракция, която ще се разположи на това място, обясни Цветан Налбантов от ОбА. Той се ангажира, че след приключването на събора теренът ще бъде почистен от сместа. Колко струва полагането й и за чия сметка е то обаче не стана ясно.

СМ