Общество
Инструменти
Шрифт

zaplВече месеци наред не сме получавали заплати, оплакаха се строители на участъка от автомагистрала „Марица“ в близост до Свиленград. Те поканиха журналисти рано сутринта на 15-и септември, за да се жалват от работодателя си - „Пътни строежи“ АД – Пловдив, който не им изплащал трудовите възнаграждения. Повечето от строителите   от м. май насам не са получавали изработените пари, други – вече 10 месеца.  

От март т. г., когато започнаха строителните работи на магистралата, работниците на „Пътни строежи” работят почти денонощно, без почивки в събота и неделя. Някои от тях участваха в изграждането на „първите законни километри в страната”, по думите на премиера на България Бойко Борисов. При откриването на отсечката между Харманли и Свиленград и все още затворения заради опасност от пътно-транспортни произшествия възел Ново село през октомври м. г. лично от министър-председателя някои от строителите дойдоха с малък плакат: „Нямаме пари”. Тогава също имаше забавяне на плащанията от няколко месеца и от правителството казаха, че са превели парите. От фирмата-изпълнител „Пътни строежи” и Пътната агенция обясниха тогава, че трябва технологично време.

„Аз съм пенсионер, не ме е страх, че ще ме изгонят - оплака се бай Йовчо от Чирпанско.- Но отсега ви казвам, Бойко да забрави тези избори. Тук има толкова млади хора, с какво да изпратят децата си на училище?“ „Дадоха ни веднъж – два пъти по 60% от заплатата. Повечето от нас са на квартира, не ни плащат режийни, налага да вземаме заеми, нямаме и работно облекло“, жалваха се и други. „Отново топката се подмята от едни на други, когато става дума за пари - казаха те. - Знаете ли какви джипове карат? Служебни. Снимайте ги в базата. А сега вижте гумите на този камион. Това е опасно за хората по пътищата!“

От офиса на изпълнителния директор на „Пътни строежи” АД - Пловдив ни пренасочиха към отдела в София, но на посочения телефон не успяхме да се свържем с никого, въпреки опитите ни.  До редакционното приключване на боря на успяхме да получим имейл с отговора на Агенция „Пътна инфраструктура”. Запазваме си правата да го публикуваме в следващ брой.  

Катя ИВАНОВА