19
Сря, Юни
27 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

uchilishteРемонт за 1, 2 млн. лева тече в училището, класните стаи стоят недовършени. На 16 септември РИОКОЗ може да затвори учебното заведение

Стартът на новата учебна година в СОУ „Желязко Терпешев“ е под въпрос и има голяма вероятност РИОКОЗ да затвори учебното заведение на 16 септември. В училището тече ремонт по европейски проект за енергийна ефективност, спечелен от общината. Класните стаи обаче остават недовършени и инспекторите по опазване на общественото здраве няма да разрешат децата да влязат и учат в тях, ако са в това състояние.

Така близо 500 ученика от най-голямото школо в община Любимец ще излязат в принудителна ваканция. Проектът е на стойност около 1, 2 млн. лева, а срокът за изпълнението му е от декември 2010 г. до декември 2012 г., сподели директорката на СОУ-то Мария Станкова. Фирмата-изпълнител обаче обещала, че ще го изпълни за три месеца и от общината й се доверили. Отвън сградата е санирана, измазана и, гледана от шосето, изглежда отлично. Цокъл не е направен, понеже не било предвидено в проекта, разказа Станкова. Стиропорът, който се показва отдолу, вече е разръфан и изолацията ще издържи най-много година, тревожи се директорката. Дограмата е сменена само на физкултурния салон и училищния стол, който се използва също за обучение по физическо. Другите прозорци и врати били подменени по-рано с пари на училището. Дограмата на мазетата и някои врати си остават старите. Ремонтирана е цялата парна инсталация, обаче тръбите във всички кабинети са оставени в зеещи дупки на пода. Това представлява опасност за децата, безпокои се Станкова. Строителите запълвали някои от отворите с пяна, а отгоре замазвали с цимент. „Миналата година изциклихме паркета и подменихме балатума във всички стаи, сега всичко отиде на вятъра – каза директорката. - От общината ни казаха сами да си оправяме довършителните работи, а пък ни удържаха 5 процента от бюджета на училището за този проект. Там, където рязаха старите радиатори и ги смениха от четири на два броя за помещение, позамазаха и боядисаха, сега има грозни кръпки по стените. Обезвъздушителните кранове, които монтираха, са сложени много ниско и вече нямат тапи, а какво остава, като влязат учениците в стаите...“ Изпълнител на проекта е създадената на 14 декември 2010 г. и регистрирана по ДДС преди няколко месеца фирма ДЗЗД „Обединение – Любимец“. Тя е собственост на софийския холдинг „Пътища и инфраструктурни съоръжения“ и силистренското ООД „Задгранично строителство“. Неин управител е 68-годишният Тодор Георгиев Димов, се посочва в информационната база данни „Дакси – фирмено разузнаване“. Поради интересно стечение на обстоятелствата Димов ръководи и консорциум „Малко Градище – 2011“. Тепърва фирмата-изпълнител ще изгражда газово стопанство в училището. „Опитваме се да почистим, но в сградата се мотаят 5 души строители и нямаме фронт за работа – сподели Мария Станкова. - Вече идваха инспектори от РИОКОЗ - Хасково и казаха, че ако стаите са в такова състояние и дупките в пода си стоят, няма да ни дадат разрешително за започване на учебната година.“ Началникът на образователния инспекторат в областта и кандидат за кмет на Хасково от ПП „ГЕРБ“ Иван Панайотов пък заяви седмица по-рано, че всичко в СОУ „Ж. Терпешев“ - Любимец, ще бъде наред за първия учебен ден.

СМ