19
Сря, Юни
23 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Нивите оценени за 200 – 300 лв. за декар. Засегнати капитанандреевци масово вадят удостоверения за наследници, за да се жалват

Наследници на отчуждени имоти за магистралата край свиленградското село Капитан Андреево дават държавата на съд заради нищожните суми, предвидени за обезщетение. Ден след публикуването в „Държавен вестник“ на решението на Министерския съвет за отчуждаване засегнатите масово започнаха да вадят удостоверения за наследници и скици на нивите. „Държавата дава жълти стотинки за нивите ни. Това е подигравка, отиваме на съд!“, категорични са капитанандреевци.

С правителственото решение, подписано от премиера Бойко Борисов,  се отнемат в полза на държавата за изграждане на автомагистрала „Марица“ и за поставяне на кабели и водопроводи  общо 116 частни имота в района на граничното село. Актът е публикуван в бр. 57 на ДВ от 26 юли 2011 г. Отделно ще бъдат взети и общински терени. За държавна нужда се отчуждават малко над 236 дка частна земя, като предвидената сума за обезщетяване на собствениците е всичко на всичко 77 152 лева. Това прави по 327 лв./дка. Има площи, които са оценени на по около 200 лева за декар. Нивата от 3 847 кв. м  на Борис Владов, който живее в с. Крумово, например е оценена на... 654 лв., или по около 170 лв./дка.

Огнян Димитров от Капитан Андреево пък има по трасето 5 дка, от които му вземат 4, 350. За тях държавата е планирала да изплати 1 590 лв. „Това е кражба! Ще си търся правата по съдебен път!“, сподели пред „Старият мост“ той. Димитров съобщи, че собствениците на около 35 имота от Капитан Андреево се готвят да заведат съдебни искове срещу държавата, затова масово се снабдявали с удостоверения за наследници и скици на имотите. Според решението на Министерския съвет обаче те могат да направят това в 14-дневен срок само на една инстанция – във Върховния административен съд. Затова хората търсели адвокати в София. Ще искаме по 10 000 лева за декар, каза Димитров, който е един от наследниците на Георги Калфов. Капитанаандреевци взели по 7 000 лв./дка преди две години, когато осъдили държавата за отчуждените си земи за стария участък на магистралата. Новото трасе пък се намира само на 3 км от селото и засяга обработваема земя четвърта – шеста категория.

Парите за финансиране на процедурата по отчуждаване на имотите са за сметка на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Стефка КОЛЕВА