25
Вт, Юни
21 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

124 души от други градове на страната са адресно регистрирани в Свиленград от началото на годината до 22 юни. Това показват данните от отдел „Гражданска регистрация и административно обслужване“ /ГРАО/ към ОбА. От тях 45 са от Лудогорието, предимно от Разградско, останалите са от други райони на страната.

През 2010 г. пък данните сочат, че 458 души са се записали по настоящ адрес в Свиленград, за което „Старият мост“ писа. 163-ма пък от други райони на страната са се заселили да живеят край границата. Доста от новозаписаните миналата година били наши изселници в Турция, които са се регистрирали тук, за да подновят по-лесно личните си документи. Немалка част обаче са от Разградско.

Според осведомени много от новодошлите били с намерение да останат тук за постоянно, тъй като в техния регион безработицата била много голяма и нямало как да се прехранват.

Тук те наемали апартаменти под наем. В някои жилища дори се подслонявали по 2-3 семейства. На хазяите си казвали, че ходят да работят в Гърция, но живеели в Свиленград, тъй като в южната ни съседка наемите били много високи. Запознати обаче твърдят, че някои от тях се занимавали със съмнителна дейност.

От януари 2011 г. е в сила изменение на Закона за гражданската регистрация, според която при извършване на адресна регистрация се изисква декларация от собственика на имота, че е съгласен дадените лица да бъдат записани на посочения адрес. Изисква се също да се представи документ за собственост или договор за ползване.

Както е известно, изискването за уседналост за предстоящите местни избори, които ще се проведат на 23 октомври, е едва 4 месеца. Това решиха народните представители в началото на юни при гласуването на второ четене на промените в Изборния кодекс.

СМ