25
Съб, Май
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

sarandievС високо качество и промоционални цени месокомбинат „Сарандиев“ стои стабилно на пазара

Консумацията на месо е намаляла с 20 % в сравнение с миналата година. Българинът обича да яде месо, но вече не може да си го позволява, каза пред „Старият мост“ Ангел Сарандиев, собственик на свиленградския месокомбинат „Сарандиев“. Причината според него е, че безработицата е голяма, хората нямат пари и свиват потреблението. Преди, например, в тукашните села много вървели малотрайните салами, купували ги приходящи работници, заети в тютюнопроизводството. Сега обаче производителите намалиха площите с цигарена суровина, нямат много работници и търсенето на тези колбаси по селата падна, констатира Сарандиев.

Сред редовните ни клиенти са гърците, но и при тях кризата се усеща и те намаляха, допълни той. Това се установило още по Великденските празници. Миналата година клиенти от южната ни съседка купували по цели агнета, а сега взимали по малки количества.

Месокомбинат „Сарандиев“ пласира продукцията си предимно в нашия регион - Хасково, Димитровград, Кърджали, Първомай, Стара Загора, Казанлък, Гълъбово, Раднево, Тополовград, Елхово. Опитваме се да пробием и по морето, но там трудно те допускат, каза собственикът на тукашния цех.

За да запази позициите си на пазара, месокомбинат „Сарандиев“ разчита основно на две неща – високо качество на продукцията и промоционални цени. Почти всеки месец фирмата пуска на пазара свои изделия на промоция. В предприятието се произвежда богата гама от продукти – всички млени меса /кайма, наденица, кебапчета, кюфтета/, всички видове колбаси /малотрайни салами – камчия, телешки, кренвирши, шпекови салами/, сурово-сушени колбаси /луканки/. До два месеца ще внедря и производство на варено-пушено месо и ще правя варени и пушени филета, гърди, врат, каза Сарандиев. Суровината, която той използва, е основно българска, снабдява се от кланица в Нова Загора, която има договори със свинекомплекси, както и собствени телчарници. Въпреки че в предприятието не се произвеждат продукти с марката „Стара планина“, изделията на фирмата са с високо качество. Не искам да правя „Стара планина“, защото трябва за всеки вид такъв продукт да платя лиценз, освен това има различни изисквания за грамаж, размер на кебапчета, салами и т. н., а аз имам за клиенти заведения, които, например, искат кебапчетата да са с по-голям грамаж, каза Сарандиев. Той е пробвал да направи не кайма „Стара планина“, а чисто мляно месо, но цената излязла доста висока и клиентите не го купували.

Фирмата на Сарандиев е създадена през 1994 г. Предприятието се помещава в сегашния цех от 7 май 2006 г. Месокомбинатът отговаря на всички европейски изисквания и има лиценз за износ в европейските страни. Цехът има отделни помещения за различните производства, пакетажно, експедиция и т. н. Оборудван е с немски машини. В момента в цялата фирма работят около 35 души. В цеха се трудят 20 души, останалите са в двата магазина на фирмата – на ул. „Граничар“ 49 и хранителната борса на входа на кв. „Изгрев“, както и шофьори, пласьори и др. Наскоро хранителната борса на входа на кв. „Игрев“ бе ремонтирана, сложени са и нови витрини.

Елена МИХАЛЕВА