23
Вт, Юли
35 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

За пръв път в практиката на Районен съд /РС/– Свиленград съдебен заседател бе глобен заради неявяване на дело. Временно изпълняващата длъжността административен ръководител на РС съдия Гергана Георгиева наложи парична санкция в размер на 300 лв. на Димитър Полихронов. Заради отсъствието на Полихронов на 31 май се е отложило важно дело по чл. 251 от НК – за валутна контрабанда. За процеса са се явили 4-ма свидетели, служебен защитник, митничарите, заловили нелегално пренасяните пари.Заради липсата на съдебния заседател обаче те изгубили напразно времето си, а делото ще се гледа чак есента.

Преди това от съда са търсили Димитър Полихронов по мобилния телефон, но не отговарял. Позвънили му вкъщи, където телефона вдигнала жена. Тя казала, че той е излязъл и не знае къде е. Това не е първото отсъствие на Полихронов от съдебно дело. През март – април т. г. на два пъти са отлагани производства заради неявяването му, каза съдия Георгиева.

С налагането на санкцията председателката на съда изпълни заканата си да глобява съдебни заседатели за неизпълнение на задълженията им. Както „Старият мост“ писа, до решението за наказание се стигна заради сериозните затруднения, които РС тук среща при формирането на съдебните състави. Голяма част от съдебните заседатели, които трябва да участват в делата по Наказателно-процесуалния кодекс и в други случаи като лишаване от родителски права, отказват да изпълнят това си задължение или пък просто не вдигат телефоните си и на практика са неоткриваеми, сподели тогава Гергана Георгиева. Това води до отлагане на дела, закъснения и невъзможност процесите да приключат в разумен срок.

След публикацията в „Старият мост“ повечето съдебни заседатели започнали да се отнасят по-серозно към ангажимента си в съда, но явно Полихронов не си е взел поука. Глобата, предвидена от закона за отсъствие на съдебен заседател, е от 50 до 500 лв.

Уведомления за нежеланието на съдебни заседатели от Свиленград и Любимец да изпълнят гражданските си задължения по закон следва да получат и общинските съвети, които са ги излъчили.

СМ