18
Чет, Юли
34 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Искат отнемане на лиценза за митническо агентство на харманлийския бизнесмен Никола Вълев – Кольо Сиренето

Срещу бизнесмена Никола Вълев са издадени две постановления за привличането му в качеството на обвиняем. Това съобщиха от Районното полицейско управление и Районната прокуратура в Свиленград. Едното постановление е по чл. 308, ал. 1 във вр. с чл. 26, ал. 1 от Наказателния кодекс – за това, че като физическо лице Вълев нееднократно е съставял неистински свидетелства за митническа годност на камиони. По чл. 311, ал. 1 от НК пък ще отговаря като управител на фирмата „Уикенд“ ООД, регистрирана в Харманли. От името на това дружество е издадена неистинска фактура, която е използвана пред Митница Свиленград, казаха разследващи.

Проверката срещу харманлиеца Никола Вълев, по-известен в Свиленград и региона като Кольо Сиренето, продължава. По случая има да се свърши още доста работа, каза наблюдаващият прокурор Мария Кирилова. Ще бъдат назначени експертизи, ще се провеждат нови разпити на лица и в зависимост от резултатите е възможно да бъдат повдигнати нови обвинения. Вълев вече е запознат с издадените постановления за привличане като обвиняем.

Освен това, направено е искане за отнемане на лиценза за митнически агент под номер 452 на спедиторската фирма „К. С. Спед“ ЕООД – гр. Харманли, собственост на Никола Вълев. Има такова искане, потвърди началникът на свиленградската митница Тодор Караиванов. Процедурата предвижда предложението за отнемане на лиценза да бъде изпратено от Агенция „Митници“ в Министерството на финансите. До окончателното решение ще мине време, тъй като лицензионната комисия от ведомството на Симеон Дянков ще трябва да се събере и да се произнесе по случая.

Разрешителното за откриване и управление на временен склад на фирма „К. С. Спед“ ЕООД обаче на този етап няма да бъде отменено, съобщи Караиванов. Засега резултатите от проверката показват, че липсват данни и не са налице критериите за отнемане на разрешителното, подчерта той.

Както „Старият мост“ писа, офисът и складът на Сиренето в кв. Гарата бяха рушнати при полицейска акция в началото на м. март. От офиса униформените са иззели документи и компютри. При операцията на ГКПП Капитан Андреево бе спрян тир от Германия, натоварен с двигатели „Мерцедес“. Осведомени твърдят, че шофьорът на тежкотоварния автомобил представил освен оригиналните немски, и български фактури. Районна прокуратура – Свиленград е поискала проверка и на митничаря Ангел Пачаманов, също от Харманли, тъй като той е бил на смяна и е обработвал тира. „Има такова искане от прокуратурата, проверката продължава - потвърди пред „Старият мост“ началникът на свиленградската митница. - Пачеманов е разпитван като свидетел, оказал е пълно съдействие на органите на властта.“

В хода на досъдебното производство са снети обяснения от фирмите превозвачи, представили нередовните свидетелства за митническа годност. Те са потвърдили, че са получили документите с посредничеството на Никола Вълев.

Според разследващите, Вълев, в качеството си на управител на дружеството и собственик на превозното средство, е представил на 22 март т. г. в отдел „МО“ свидетелство за митническа годност, чиято валидност не е била отразена в регистър „Свидетелства за митническа годност“ на Митница Свиленград. Така транзитната операция остава нерегистрирана в интегрираната информационна система за осъществяване на автоматизиран митнически контрол „БИМИС“.

След този случай е направена проверка на „К. С. Спед“. Установило се, че срещу фирмата са образувани 28 административно-наказателни производства за нарушения на митническото законодателство и за представяне на свидетелства за митническа годност, издадени не по установения ред. Всички наказателни постановления по тях са влезли в сила.

Разследващи довериха, че в хода на предварителното производство е станало ясно, че от „К. С. Спед“ са издавали свидетелства на превозни средства за митническа годност, като е използван фалшив печат. Според запознати, засега са констатирани 15 такива случая, но в процеса на работата на полиция и прокуратура не било изключено да изскочат още.

СМ