15
Съб, Юни
30 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Все повече родители оставят децата си при близки и заминават да работят в чужбина

 Сигнал за 15-годишно момче от Любимец, което заплашвало със самоубийство, е получен в тукашната дирекция „Социално подпомагане“. Първоначално съседи на тийнейджъра, които чули, че в къщата има свада, се обадили на „Бърза помощ“. Спешните медици пък веднага съобщили на служители от Отдела за закрила на детето и шефката на дирекция „Социално подпомагане“ Росица Христова. Социалните са направили посещение на място. Установило се, че момчето е употребило алкохол. Родителите му съжителствали на семейни начала. Майката от 2005 г. периодично ходела да работи в Гърция, където е била и когато е станал инцидентът. Момчето нямало баба и дядо, когато майката отсъствала, за него се грижел бащата, който пък злоупотребявал с алкохол. Непълнолетният е заплашил със самоубийство заради семейни скандали.

След случая майката се е върнала и двамата родители са били консултирани от социални работници, като обещали да преодолеят кризата и да не правят скандали пред детето. Те ще бъдат наблюдавани, на този етап ние преценихме, че няма риск за момчето и то не е изведено от семейната среда, каза Христова.

Според социалната началничка тревожен факт е, че все повече родители оставят децата си на грижите на близки и роднини и заминават да работят в чужбина. От началото на годината в тукашната социална дирекция са получени 24 сигнала за малолетни деца от Свиленградска и Любимецка общини, чиито един или и двамата родители работят в чужбина. Тези деца са оставени на грижите на баби и дядовци или при други роднини, които много често не са в състояние да компенсират родителската обич, внимание и контрол, каза Христова. Освен това, често такива деца са в риск, стават обект на Детска педагогическа стая и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, добави тя. По думите й заради липсата на родителска грижа или семейни конфликти подрастващите стават агресивни и депресирани. От друга страна пък родителите са принудени да работят в чужбина, за да изхранват семейството, но всичко това е за сметка на развитието на детето, тъй като нищо не е в състояние да замени грижите, получени от майката и бащата, заяви Христова. Тя подчерта, че дирекция „Социално подпомагане“ е отворена по всяко време да приема сигнали от граждани, на които да реагира адекватно и в интерес на детето.

СМ