21
Пет, Юни
21 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Средно по 213 граждани се падат на един служител в общинската администрация в Свиленград. Съотношението е в рамките на средното за страната. Според доклад на Секретариата на Съвета по административната реформа, към края на 2009 на един зает служител в община средно за страната се падат 214 души.

В Свиленград при население 22 815 души /според данни от тазгодишното преброяване/ служителите в ОбА са 107, включително 20-те кметове и кметски наместници на населените места. Отделно обаче са работещите в Общинска охрана 23-ма души – те не се водят към администрацията, но пак се издържат от местната хазна. Други 10 пък са заетите в почивното дело, библиотеката, радиовъзела, музея, обредния дом. С тях работещите в местните дейности стават 137.

При това положение съотношението служител/граждани става по-малко – 1:167.

Оптимизацията в централната администрация не се съпътства с оптимизация в общините. Това е главният извод от доклад, изготвен по разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов. След значителен растеж на служителите в периода 2003 - 2007 г., броят на заетите в общините остава постоянен – над 35 000. В 206 общини (78% от общините) относителният дял на служителите спрямо населението е по-голям от средния за страната - 214. Най-голям брой служители спрямо населението има в община Трекляно (1 към 21), а най-малък - в Стара Загора (1 към 488).
Общините, които не са си направили оптимизация в администрацията, да не се оплакват, че нямат пари. Това каза премиерът Бойко Борисов по повод изводите от доклада.
„Като не са направили, няма да се оплакват, че нямат пари. Ще излязат тези кметове, които не са го направили, и ще кажат пред своите населени места, че вместо с парите от икономиите да правят детски градини, площадки и всичко останало, както ние в София навремето, ще ги харчат за заплати”, коментира премиерът.

СМ