25
Съб, Май
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

mezekФекални води текат по улиците на свиленградското село Мезек. Населеното място, което иначе през 2009 г. бе удостоено със Златен печат на уникално европейско селище, няма канализация. Септичните ями обаче преливат, особено когато се вдигне нивото на подпочвените води. Така мръсотията се излива на улиците, а наоколо се стели силна воня. Притесняваме се, идва лято, ще плъзнат заразни болести, тук живеят и малки деца, сподели жителка на селото. Септичните ями били толкова затлачени, че и да се изчистят със специализирани машини, отново бързо се запълвали. А и на хората не им се плащало постоянно за тази услуга.

 

От някои къщи пък тръбите за мръсната вода излизат направо на улицата. Изливащите се помии често ставали причина за междусъседски кавги. Освен че са опасни за здравето на хората, течащите мръсотии представляват грозна гледка пред иначе спретнатите къщи в селото. Трябва да се направи канализация, няма друг начин да се спасим от това, каза кметът на Мезек Димитър Петков. Да не говорим с какво впечатление остават туристите, които идват тук, допълни той.

blatoНа входа на Мезек откъм Свиленград пък се е образувало истинско блато покрай разклона за Тракийската гробница. Площта на вонящото мочурище е около 10 декара. Теренът тъне в мръсна застояла вода и е обрасъл с треволяци. През лятото тук няма да може да се мине, защото ще гъмжи от комари, ще вземе да плъзне из селото някоя зараза, възмущават се жители на уникалното селище. Кметът Димитър Петков е уведомил за проблема еколога на общината и тукашната РЗИ /бившата РИОКОЗ/. Очаква се през седмицата специалистите да отидат на място и да преценят какво може да се направи.

СМ