14
Нед, Юли
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Съдът склонен да прилага тежката санкция

 

Автомобилите на трафикантите на акцизни стоки без бандерол да бъдат отнемани в полза на държавата, настоява районният прокурор на Свиленград Антон Стоянов. Досега практиката е съдът да не конфискува колите с мотива, че при извършването на контрабандата автомобилът е играел улесняваща роля, а не е основно средство, чрез което се осъществява деянието.

За държане и продажба на цигари без бандерол на стойност над 3 минимални заплати, т. е. в немаловажни случаи, чл. 234 от Наказателния кодекс /НК/ предвижда лишаване от свобода от 1 до 6 години и глоба до десетократния размер от цената на стоката, както и лишаване от право на търговска дейност. Наказанието бе утежнено през април миналата година. Дотогава законът предвиждаше до 3 години затвор без долна граница.

Прокуратурата смята, че автомобилът, с който е извършена контрабандата, е основно средство на престъплението, тъй като без него деянието не би се осъществило. Тя е взела принципно становище, че когато е постановена присъда и извършителят е признат за виновен, освен наказанието по чл. 234 от НК, трябва да се приложи разпоредбата на чл. 53, ал. 2, т. а от НК, т. е. да се отнеме моторното превозно средство, ако е използвано за извършване на престъплението.

Държавното обвинение в Свиленград е внесло в съда искания за отнемане на МПС-та на трафиканти в полза на държавата, но е получило откази. Прокуратурата обаче е настоятелна и протестира актовете на съда на по-горна инстанция, обосновавайки се, че вече практиката е променена – с решение на Върховния касационен съд от 21 февруари т. г. е потвърдена присъда на окръжните съдилища в Пловдив и Пазарджик за отнемане на автомобил по чл. 234 от НК.

„Очакваме Върховният касационен съд да наложи тази практика, за да се ограничи контрабандата на цигари. Тенденцията е държавата да санкционира по-сурово този вид престъпление – сподели пред „Старият мост“ Гергана Георгиева, вр. и. д. председател на Районен съд – Свиленград. - Тогава и ние ще се съобразим с тази променена практика.“

В тукашния съдебен район се наблюдава ескалация на образуваните дела за контрабанда на цигари. За нелегален трафик на папироси без бандерол на стойност над 720 лв. само тази година са задържани над 20 леки коли.

СМ