18
Чет, Апр
26 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

kurbanТрадиционния курбан за здраве принесоха в свиленградското село Димитровче на третия ден след Великден. За случая бяха заклани 5 овце. Над 100 миряни бяха заявили и си взеха от вече свареното в пет казана ястие за здраве. Жертвените животни бяха осветени от отец Дионисий, който отслужи и служба в църквата „Св. Атанасий“ в Димитровче през целия ден.

Всъщност, храмът „Св. Атанасий“ е един от най-старите в общината – осветен е през 1858 г. от гръцки архиерей. Иконостасът е с три реда изключително добре запазени икони. Някои от тях се датират от 1859 г. и вероятно са дело на един майстор, който е направил надписите на български език.

В Димитровче този ритуал се извършва години наред. Хората разправят, че преди много време тежки болести налегнали жителите на Димитровче. Настъпил голям мор. Тогава един човек сънувал пророчески сън – да бъде направен курбан на третия ден след Великден. Сторили го. Болестите престанали. Оттогава всяка година в селото се прави курбан за здраве.

Много гости и жители на селото отидоха и до лековития извор Аязмото и запалиха свещица в малкия параклис в местността. Параклисът е построен през 2004 г. Той е започнат от жена, родом от Димитровче, но живееща в далечен град. Тя сънувала сън, който предрекъл, че за здраве трябва да направи нещо на Аязмото.

Разправят, че водата в изворчето е мътна, но на третия ден след Великден става бистра като сълза и много помага на всеки, който отива да пие, да се измие или да отнесе у дома си. Но по-важна е вярата на всеки от селото в силата на Стопанина. Според отец Дионисий, Стопанинът всъщност е Свети Атанасий, чието име носи и черквата. Виждали го като огнено кълбо, което хвърчи в небето и каца на голямата круша в местността. Оттогава го почитат и вярват, че пази Димитровче. Затова му правят и курбан.

Курбан принесоха и в с. Студена по случай храмовия празник на църквата „Живоприемний источник“ на 29 април. Специално за ритуала пристигна владиката Галактион и отслужи литургия заедно с архиерейския наместник отец Константин. Обикновено в Студена на този ден колят теле и овце, събира се цялото село. Храмов празник на същата дата чества и църквата в Гебран. В нея службата изнесе отец Георги.

СМ