26
Пон, Фев
26 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

stawriБагери рушнаха първите имоти в т. нар. митничарско село край яз. Ивайловград. Първата акция на Дирекцията за национален строителен контрол започна на 30 март, охранявана от много полицаи. Очаква до 29 април да бъдат съборени 15 незаконни постройки, изградени върху държавна земя. Заповедите за премахване на тези сгради вече са влезли в сила. Тъй като собствениците им се водят неизвестни, цялата акция по събарянето ще бъде платена от държавата. Събарянето само на една масивна сграда струва до 2000 лева.

Старта на операция „Багер“ даде лично шефката на ДНСК Милка Гечева. „Около язовира има общо 169 незаконни обекта. 83 от тях са със заповеди за събаряне. По 103 от преписките обаче текат дела в административните съдилища", поясни тя.

Повечето постройки, които ще бъдат разрушени при първата вълна, са бараки, необитаеми или недостроени къщи, стопанска постройка, гараж и трафопост. „Митничарските палати“ обаче не са сред тях.

Една от първите вили, които емна мощната руска верижна машина „Ковронец“, беше и първата, построена през 70-те години на миналия век на това място – тази на завод“Сакар“. С продажбата на предприятието преди няколко години тя стана притежание на футболиста Христо Йовов. Някои от собствениците пък започнаха сами да  събарят постройките си. Както „Старият мост“ писа, сам възнамерява да разруши недвижимия си имот и бизнесменът Павлин Паришев.

Бившият кмет на Свиленград Атанас Атанасов беше на мястото по време на акцията, но бе спокоен за вилата си, която е сред малкото узаконени. „Изключиха трафопоста и прекъснаха тока за 2 – 3 дни – оплака се пред „Старият мост“ той. - Във фризера имах риба, тя се е развалила и всичко се е умирисало.“ Дошлите специално за акцията журналисти се възползваха от присъствието на Атанасов. Електронни медии излъчиха негови изказвания. В едно от тях той категорично заяви: „Ако Ставри Димитрово беше към община Свиленград по време на моето кметуване, щях да узаконя всички къщи.“

СМ