20
Чет, Юни
28 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Кметът на селото Стоян Вълков подема инициатива за нов храм

Младиново е единственото от големите села в община Свиленград, което няма църква. Повече от 50 години жителите му няма къде да запалят свещ за християнските празници. Сега има идея и се подема инициатива в селото да бъде изграден православен храм.

Преди години в Младиново е имало Божи дом, който е бил в двора на сегашното училище. Той обаче е бил разрушен, когато започнало строителството на новото школо през 1960 г. Тогава е било отредено петно за изграждане на нов на края на селото в западната му част. Такъв обаче не е издигнат и до ден днешен. Бяха времена на безверие и атеизъм, кой ще прави църква, каза кметът на Младиново Стоян Вълков. Според мен тя изобщо не е пречела на училището и не виждам по каква причина е била разрушена, допълни той.

Храмът е носел името „Св. Св. Константин и Елена“. Не е бил голям, но е служел за извършване на църковни служби и ритуали и се посещавал от населението, което тогава било над 1 500 души.

След разрушаването иконите и църковната утвар се съхранявали от младиновец от църковното настоятелство, който по-късно е починал. През дългите години всичко се затрило и от стария храм не е останало нищо, освен камбаната. Доскоро тя е била закачена на една голяма акация. При буря обаче клонът на дървото се прекършил. От края на миналата година е поставена на камбанария в центъра на селото. Намерих материал от едни стари баскетболни кошове, така направихме рамката и я сложихме, разказа кметът на селото. Една жена я бие, когато някой почине, да знаят хората, добави той. Камбаната е месингова и тежи над 60 кг. Лята е в София през 1932 г. Дарена е на църквата от Тодор Шередов от Младиново.

Жителите на селото няма къде да отидат да запалят свещ по празници. При смъртен случай пък много рядко се случва поп да опее мъртвеца. Виждал съм тук да идва само отец Константин, иначе аз съм човекът, който казва по някоя дума, когато изпращаме хората до вечния им дом, каза Стоян Вълков. Жителите на селото по постоянен и настоящ адрес са около 340 души и е хубаво за тези хора да има църква, добави той.

Идеята е новият храм да бъде в центъра, където сега е камбанарията. Мястото било определено през 1991 г. от владиката Панкратий и тогавашният кмет на селото, а Общинският съвет е дал съгласието си. Искам да реализирам тази идея, надявам се скоро да направим първите стъпки, каза Вълков. Предстои да бъде създадено църковно настоятелство и да се открие банкова сметка за набиране на средства. Има много хора с младиновски корен, които живеят в големите градове и в чужбина и казват, че ще помогнат с каквото могат, надявам се един ден и в Младиново да има църква, сподели кметът Вълков.

Новият храм в селото ще носи името на разрушеният - „Св. Св. Константин и Елена“.

Освен в Младиново, църква няма и в селата Костур, Варник и Равна гора, в които живеят много малко хора. В момента православен храм се строи в Дрипчево. Близо 100 години жителите на Райкова могила също нямаше къде да запалят свещ. Там обаче бе изграден Божи дом, който носи името „Св. Св. Константин и Елена“ и бе осветен на 4 юни 2009 г. от Старозагорския митрополит Галактион.

Елена МИХАЛЕВА