17
Сря, Апр
28 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

centerВицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов откри в Любимец новия специализиран дом за временно настаняване на чужденци. На официалната церемония във вторник присъстваха посланици на страните от ЕС в България, полицейски аташета, зам-министърът на вътрешните работи Димитър Георгиев, директорът на ГД „Гранична полиция” Захарин Панов, директорът на Дирекция „Миграция” Драгомир Петров. 

center2Откриването на дома за временно настаняване на чужденци в Любимец е последният технически критерий, който страната ни трябваше да изпълни за присъединяването към Шенген, каза Цветан Цветанов. Следващата седмица експерти от Европейската комисия ще инспектират българо-турската граница и ще дадат окончателното си становище за готовността на България за влизане в шенгенското пространство.

Издръжката на центъра ще струва 400 000 лева годишно, като парите ще бъдат осигурени от републиканския бюджет.  Капацитетът на центъра е 300 души. Изграждането му струва близо 9 млн. евро, като средствата са от Европейската комисия и национално съфинансиране. Всяка стая разполага с необходимите удобства, включително телефонна връзка и интернет. Помещенията за бежанците пък се наблюдават с камери денонощно. 4,22 лева на ден ще е издръжката на настаняваните в дома чужденци.

Първите 3-ма иракчани бяха настанени в центъра в Любимец веднага след официалното прерязване на лентата. Процедурата е такава, че бежанците ще престояват в заведението за временно настаняване не повече от 48 часа, обясни наскоро назначеният началник на дома  Красимир Иванов. След това те ще бъдат връщани на държавите, от където са дошли, уточни той.

СМ